Klimatanpassningsarbete i kommunal risk och sårbarhetsanalys, RSA

Som ett komplement till det övriga arbetet med klimatanpassning i kommunen kan den befintliga processen för risk- och sårbarhetsanalysen utvidgas med ett särskilt fokus på klimatrisker.

Enligt lagen om extraordinära händelser (LEH) ska kommunen analysera vilka extraordinära händelser i fredstid som kan inträffa i kommunen och hur dessa händelser kan påverka den egna verksamheten. Med extraordinära händelser avses händelser som avviker från det normala, innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner, och kräver skyndsamma insatser av kommunen Det här analysarbetet kallas risk- och sårbarhetsanalys (RSA). Vad som är onormalt i dagens klimat, och därför exkluderas i RSA, kan vara normalt i framtidens klimat. Du som arbetar med RSA och vill integrera klimatrisker i arbetet bör överväga att inkludera följande perspektiv;

  • Tidsperspektiv bör utvidgas
  • Effekter av framtida väderhändelser i ett framtida samhälle.
  • Påverkan på samtliga kommunala verksamheter.
  • Kommunikation med samtliga kommunala verksamheter.
  • Dokumentera vilka verksamhetsfrågor som inte hanteras i den slutliga RSA.

Tidsperspektiv bör utvidgas

Klimatet förändras kontinuerligt vilket innebär att risker och sårbarheter som vi upplever redan i dagens klimat kan ändras över tid. Förändringen i klimatet kan både förvärra eller underlätta situationen. Länsvisa klimatanalyser finns tillgängliga fram till år 2100, men klimatförändringarna kommer att fortsätta även efter detta.
​​​​​​​

Effekter av framtida väderhändelser i ett framtida samhälle

Att klimatet förändras vet vi. Parallellt med det sker också en förändring av samhället. Hur kommer Er kommun att se ut i framtiden?

Tre olika sätt att inkludera framtida väderhändelser och samhälle kan utgå från nedanstående figur.

Tre sätt att studera hur en extrem väderhändelse påverkar samhället
Tre sätt att studera hur en extrem väderhändelse påverkar samhället. Illustration FOI
  1. Enligt traditionell RSA, låt en väderhändelse som kan inträffa i närtid drabba dagens samhälle.
  2. Låt en extrem väderhändelse som kan inträffa i framtiden drabba dagens samhälle.
  3. Låt en extrem väderhändelse som kan inträffa i framtiden drabba framtida samhälle.

Påverkan på samtliga kommunala verksamhetsområden

Längre tidsperspektiv ger starkare koppling till kommunens mer långsiktiga planprocesser. Det är viktigt att dessa inkluderas i analysarbetet. Eftersom olika verksamheter tar fram beslutsunderlag för olika typer av åtgärder är det viktigt att det finns en praktisk koppling mellan alla verksamhetsområden.
Se vidare stöd Bilda arbetsgrupp​​​​​​​

Kommunikation med samtliga kommunala verksamheter

Att skapa forum för dialog mellan kommunala verksamheter är en viktig förutsättning för möjligheter att identifiera både positiva synergier och eventuella behovskrockar. Sträva efter att sätta ihop antingen en organisatoriskt formell grupp eller åtminstone ett kontaktnätverk som inkluderar alla verksamheter i kommunen. Om det finns redan etablerade grupper med förvaltningsövergripande representation kan dessa vara alternativa dialogforum.
Se vidare stöd Bilda arbetsgrupp

Dokumentera vilka konsekvenser som inte hanteras i RSA-rapporten.

Under arbetets gång kan vissa konsekvenser (t.ex. långsamt smygande, positiva, eller på verksamheter som ej bedöms som samhällsviktiga) hamna utanför kommunens RSA-rapport. Det är fördelaktigt om dessa konsekvenser dokumenteras med hänvisning till berörda verksamheter, processer eller plandokument. Vid arbete med klimatrisker i RSA-processen utgör denna dokumentation ett viktigt underlag för kommunens klimatanpassningsplan.

För mera läsning om att integrera klimatanpassning i kommunala risk- och sårbarhetsanalyser se

Integrera klimatanpassning i kommunala risk- och sårbarhetsanalyser - en vägledning (Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI)​​​​​​​​​​​

 Klimatrisker och krisberedskap (Sveriges kommuner och landsting)​​​​​​​