I studien, som finansierats av Naturvårdsverket, har halter av kvävedioxid och partiklar i utomhusluft beräknats för hela Sverige för år 2019 och för scenarioåret 2030. Tack vare ny metodik, utvecklad av SMHI, har beräkningar kunnat göras som en näst intill helt sömlös kombination av spridningsmodellering på regional och urban skala. Beräkningarna är mycket detaljerade med 250x250 kvadratmeters upplösning, vilket ger ett unikt dataset på nationell skala. Modellerade föroreningshalter har även kombinerats med befolkningsdata för att beräkna årlig medelexponering som underlag för uppskattningar av hälsokonsekvenserna.
Exponeringen minskar till 2030
Helene Alpfjord Wylde, luftmiljöexpert på SMHI, konstaterar att arbetet med att förbättra luftmiljön i Sverige går åt rätt håll.
När det gäller Världshälsoorganisationen WHO:s riktlinjer för fina partiklar (PM2.5) beräknas dock hela 47 procent av Sveriges befolkning ha exponerats för halter över 5 mikrogram per kubikmeter år 2019, vilket är den föroreningshalt som inte bör överskridas enligt WHO.
Årsmedelexponeringen för befolkningen beräknas till 5,08 µg/m3 för kvävedioxid, 9,95 µg/m3 för PM10 och 5,21 µg/m3 för PM2.5 år 2019. En stor minskning, med cirka 2 µg/m3, beräknas för exponering av kvävedioxid till 2030. Exponeringen för PM10 och PM2.5 minskar också till 2030, men inte lika drastiskt, med ungefär 0,2 µg/m3. En generell slutsats är att exponeringen är högre i åldersspannet 21-50 år. En förklaring är att dessa åldersgrupper oftare bor i urbana områden, med mer utsläpp och högre föroreningshalter.
Allvarliga hälsoeffekter
I denna studies nationella hälsokonsekvensbeskrivning har den beräknade exponeringen för små partiklar (PM2.5) och för kvävedioxid från lokala källor använts. Liknande tidigare beräkningar av förtida dödsfall och uppkomst av främst kroniska sjukdomar har gjorts för 2019 i en annan studie.
Ny metodik ger fördjupad kunskap
Spridningsberäkningarna i denna studie speglar halterna i urban bakgrund, i vanliga utomhusmiljöer. De högsta föroreningshalterna finns dock oftast i gaturum med mycket vägtrafik. SMHI har, med stöd från Naturvårdsverket och Trafikverket, nu ett parallellt pågående projekt för att göra ännu mer högupplösta beräkningar av halter av luftföroreningar ända ner till gatunivå.
Resultaten av de högupplösta beräkningarna kommer att publiceras på SMHIs Luftwebb i slutet av 2023.