Kunskapsbanken

Väder och vatten intresserar, fascinerar och påverkar oss människor, kanske mer än vi tror och på sätt vi inte anar. SMHI har stora kunskapsresurser inom de områden vi arbetar med - meteorologi, hydrologi och oceanografi.

Kunskapsbanken finns här för dig som vill veta mer om fenomen och händelser kopplade till meteorologi, hydrologi och oceanografi - med andra ord väder och vatten. Välj någon av de utvalda artiklarna här nedan eller i vänsterspalten, eller använd sökfunktionen för att hitta den information du söker.

AKTUELLT

Så gör SMHI en väderprognos

När SMHI tar fram en väderprognos används insamlade observationsdata som bearbetas av modeller och meteorologer.


Så gör SMHI en väderprognos
Väg som slingrar sig fram genom den svenska sommaren

Semesterväder - hur brukar det vara?

Juni är den ljusaste och juli den varmaste och regnigaste sommarmånaden. Augusti är normalt sett den torraste.


Semesterväder

Lär dig tolka molnen på himlen

Molnens utseende förändras ständigt och skvallrar om tillståndet i atmosfären. Med kunskap om olika moln och några tumregler kan man kanske se vad som är på väg att hända med vädret.


Nytt i kunskapsbanken

LÄSVÄRT

El Niño och La Niña

La Niña, innebär att det sker en nedkylning av tropiska Stilla Havet. Fenomenen påverkar väderhållandena på flera håll på jorden.

El Niño och La Niña
Köppens system för huvudklimattyper

Klimatet, mer än bara väder

Både väder och klimat handlar om variationer i atmosfären. Klimatet omfattar dock mer än bara atmosfären, vilket innebär att även tidsskalorna för väder och klimat är olika. Klimat omfattar mer än väder