Konferensprogram

Program och kort information om konferensens medverkande.

Moderator: Johan Kuylenstierna, generaldirektör Formas

Kl. 08.30

Inledning

Håkan Wirtén, generaldirektör SMHI
Mattias Frumerie, klimatambassadör, regeringskansliet
Jim Skea, ordförande IPCC
Markku Rummukainen, nationell kontaktperson för IPCC, SMHI

Kl. 09.15

Panel 1: ”Koppling mellan utsläppsminskning, anpassning och hållbar utveckling”

Klimatförändringen pågår och dess effekter påverkar allt mer och allt fler, både samhällen och ekosystem. Att minska utsläppen är avgörande för att undvika en allt större klimatförändring. Men anpassning till klimatförändringen kan inte heller undvikas. Det finns en lång rad åtgärder för både utsläppsminskning och anpassning. I många fall tillämpas de var för sig trots att det finns många synergier, vilka kan leda till effektivare genomförande och samtidigt generera nyttor för hållbar utveckling mer generellt.

Hur gör vi här i Sverige? Tänker vi på utsläppsminskning när vi jobbar med anpassning? Och på anpassning när vi ska minska utsläppen? Kopplar vi ihop klimatarbetet och Agenda 2030? Hur brett tänker vi vid planering och genomförande?

Medverkande:
Åsa-Britt Karlsson, klimatexpert och rådets ordförande, Nationella expertrådet för klimatanpassning

Louise Herrmann, klimatrådgivare, Sida

Tomas Kåberger, professor vid Chalmers tekniska högskola och Executive Board Chair of Renewable Energy Institute i Tokyo

Anna Kaijser, forskningssekreterare, Formas

Kl. 10.25

Presentationer: ”Hur förhåller sig senare klimatforskning och pågående klimatåtgärder till IPCC:s sjätte utvärderingscykel (AR6)” – fyra exempel

Kunskapsläget om klimatförändringen är väletablerat. Klimatförändringen tilltar, även extremväder har påverkats. Riskerna för samhällen och ekosystem ökar och även om det finns genomförbara åtgärder håller tiden på att ta slut för möjligheterna att uppnå klimatmålen. Hur utsläppen utvecklas är avgörande för den fortsatta klimatförändringen, och anpassning är en nödvändighet.

IPCC:s sjätte utvärderingscykel (AR6) utgår från resultat från det globala kunskapsläget fram till 2021. Hur ser det ut för Sveriges del? Vad mer vet vi redan?

Gustav Strandberg, klimatforskare, SMHI

Lisa Schipper, professor, Universität Bonn

Lars J. Nilsson, professor i miljö- och energisystem vid LTH, Lunds universitet

Mats Engström, senior rådgivare, Sieps

Kl. 11.40

Panel 2: ”Koppling mellan närtid och på lång sikt”

Samhällets utveckling är en kontinuerlig process i vilken tidigare beslut, beslut idag och beslut i framtiden hänger ihop. Samhället idag, med sina utsläpp och sårbarhet för klimateffekter, är både ett resultat av tidigare beslut och det vi har att bygga på vad gäller framtiden. Beslut som tas idag påverkar framåt i tid, i vissa fall en lång tid. Mycket av framtiden formas här och nu genom mål, beslut och styrmedel, investeringar och andra val.

IPCC:s sjätte utvärderingscykel (AR6) är tydlig om att lösningar finns, och att de kan påskyndas genom möjliggörande förhållanden. Och att det behövs, om kolbudgeten ska kunna hållas, anpassningen lyckas och klimatmålen uppnås!

Medverkande:
Stefan Nyström, avdelningschef på Klimatavdelningen, Naturvårdsverket

Robert Johannesson, enhetschef på Stad och land, Boverket

Josefin Johansson, Sector Head Sustainability på Handelsbanken aktieanalys, Handelsbanken

Frida Berry Eklund, EU Climate Pact Ambassador och medgrundare av Klimatkollen

 

Kort information om konferensens medverkande

Håkan Wirtén är generaldirektör på SMHI sedan 2021. Han har efter jägmästarexamen jobbat i mer än 35 år med samhällsutveckling, näringsliv och hållbarhet, såväl lokalt, nationellt som internationellt. I alla rollerna från skogsarbetare till högsta ledningen på Skogsstyrelsen, WWF och SMHI har klimatfrågan varit ständigt närvarande och en enormt viktig del av vardag och engagemang.

Mattias Frumerie är klimatambassadör och Sveriges chefsförhandlare i de internationella klimatförhandlingarna, och leder Sveriges internationella klimatarbete. Brådska och möjligheter är de svenska huvudbudskapen i det internationella klimatarbetet. Mattias har tidigare arbetat inom Utrikesdepartementet och Statsrådsberedningen.

Markku Rummukainen är klimatrådgivare och Sveriges kontaktperson för IPCC, på SMHI, samt professor i klimatologi vid Lunds universitet. Han forskar om klimat, medverkar i FN:s klimatförhandlingar och FN:s klimatpanel samt Europeiska miljöbyråns vetenskapliga råd. Han har tidigare även medverkat i Klimatpolitiska rådet och i olika expertuppdrag.

Åsa-Britt Karlsson är ordförande i det Nationella expertrådet för klimatanpassning sedan 1 mars 2023 och leder Expertrådets arbete med att utvärdera arbetet med klimatanpassning i Sverige och ge förslag på fortsatt arbete. Expertrådet ska vart femte år överlämna en rapport till regeringen som underlag för den nationella klimatanpassningsstrategin. Åsa-Britt Karlsson har varit generaldirektör på Statens geotekniska institut och statssekreterare på miljödepartementet. Åsa-Britt har även varit ledamot i flertalet styrelser och hon är senior klimatrådgivare på tankesmedjan Fores.

Louise Herrmann är Verksföreträdare i klimat och miljö på Sida. Louise har 20 års erfarenhet av att arbeta med utvecklingsfrågor inom miljö, klimat och naturresursförvaltning på global, regional och bilateral nivå i Asien och Stillahavet, Afrika och Latinamerika. Har varit del i svenska delegationen i klimatförhandlingarna, där hon har följt artikel 7, under anpassning med fokus på LDC och NAPs.

Tomas Kåberger är professor i Industriell energipolicy vid Chalmers tekniska högskola och styrelseordförande för Renewable Energy Institut i Tokyo. Han har tidigare bl a varit generaldirektör för Energimyndigheten, styrelseledamot i Vattenfall och ledamot av Klimatpolitiska rådet.

Anna Kaijser jobbar på forskningsrådet Formas där hon är samordnare för det nationella forskningsprogrammet om klimat. Hon har tidigare forskat och undervisat om makt- och rättvisedimensioner av miljö- och klimatfrågor vid Lunds och Linköpings universitet, och deltog i arbetet med IPCC:s femte rapport som släpptes 2014.

Gustav Strandberg är klimatforskare på SMHI och ledamot i Nationella expertrådet för klimatanpassning. Har lång erfarenhet av att jobba med klimattjänster och klimatdata för klimatanpassning. Har också ett intresse av paleoklimat och klimatets koppling till växtligheten.

Lisa Schipper är professor i utvecklingsgeografi på universitet i Bonn i Tyskland. Hon var Koordinerande huvudförfattare i kapitel 18 av IPCCs 6te utvärderingsrapport (Klimatresilienta utvecklingsvägar). Sedan 1998 har Lisa forskat om kopplingen mellan rättvis och hållbar utveckling och klimatanpassning. Lisas akademiska bidrag har framför allt handlat om anpassning och utveckling, och om missanpassning. Hon är dessutom redaktör för den akademiska tidskriften Climate and Development och sitter i vetenskapskommittén för den kommande konferensen Adaptation Futures 2023.

Lars J. Nilsson är professor i miljö- och energisystem vid LTH, Lunds universitet. Han var koordinerande huvudförfattare till industrikapitlet (kapitel 11) i AR6 och är sedan 2022 medlem i det Europeiska klimatvetenskapliga rådet (ESABCC).

Mats Engström är senior rådgivare på Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps) där han särskilt analyserar EU:s klimat- och miljöpolitik. Han har tidigare bland annat arbetat på Miljödepartementet där han deltog i förberedelserna för klimatkonventionen och i framtagandet av IPCC:s första rapport 1989-1990. I boken Miljöframgångar beskriver Engström hur koldioxidskatten och det klimatpolitiska ramverket kom till.

Stefan Nyström är chef för Naturvårdsverkets klimatavdelning. Han var huvudsekreterare i Miljömålsberedningen när förslaget till svensk klimatlag ink klimatmål togs fram och klubbades igenom i Riksdagen. Han är också ledamot i FORMAS nationella råd för klimatforskning och har arbetat med klimatfrågor i olika roller sedan början av 1990-talet.

Robert Johannesson, chef och klimatstrateg på Boverket, med bred erfarenhet av både statlig och kommunal verksamhet.
Tror att - För att lyckas med klimatmålen så måste vi anstränga oss mera för att också nå dom andra samhällsmålen.
Vad krävs - Vill se bättre och effektivare former för samverkan och ta vara på synergier.

Josefin Johansson är sedan 2018 ansvarig för analysen av ESG-relaterade frågor på Handelsbanken aktieanalys, där fokus ligger på hur bolags verksamheter påverkar och påverkas av frågor gällande exempelvis klimat och biologisk mångfald. Samt hur aktiemarknaden i sin tur kan komma att reagera på detta. Josefin sitter även i Handelsbankens kommitté för grön/ESG-länkad finansiering och arbetsgrupper gällande bankens hållbarhetsstrategi.

Frida Berry Eklund är EU Climate Pact-ambassadör och specialist på klimatkommunikation med fokus på barn. Hon är författare till boken “Prata med barn om klimatet” och grundare av den internationella föräldrakoalitionen, Our Kids’ Climate. I dag driver hon den öppna medborgarplattformen, Klimatkollen.

Johan Kuylenstierna har en bakgrund från klimatforskning i polarområdena och därefter har han arbetat med klimat-, vatten-, och utvecklingsfrågor i 30 år, framför allt på global nivå. Det har bland annat inneburit positioner vid FN i New York, Geneve och Rom och under flera år som VD för Stockholm Environment Institute. Johan har också varit vice ordförande och senare ordförande i Klimatpolitiska Rådet och har erfarenhet från en lång rad styrelser inom akademi, näringsliv och organisationer. Är nu Generaldirektör för forskningsrådet Formas.

Anmälan till konferensen