6 - Identifiera lagar och författningar som är relevanta
Den här sidan förklarar hur myndigheter ska identifiera relevanta lagar och regler som påverkar arbetet med klimatanpassning. Den lyfter vikten av att vara medveten om juridiska ramar och hänvisar till en rapport som sammanställer tillämplig lagstiftning till stöd för myndigheter och kommuner.
Enligt förordningen ska klimat- och sårbarhetsanalysen identifiera bestämmelser i lagar och andra författningar som påverkar myndighetens arbete med klimatanpassning (6 §). Skrivningen motsvarar den som finns i miljöledningsförordningen, där syftet är att identifiera vilka lagar och regler som påverkar sådant som ryms inom miljöområdet. Det handlar alltså om att ni ska vara medvetna om vilka författningar som påverkar ert arbete med klimatanpassning, på samma sätt som för övrigt arbete inom myndigheten. Olika lagar och regler kan motverka varandra och möjligheten att klimatanpassa.
På uppdrag av Kunskapscentrum för klimatanpassning har advokatfirman Delphi sammanställt lagar och regler kopplat till klimatanpassning. Sammanställningen finns presenterad i en rapport Klimatanpassning – Urval av tillämplig lagstiftning till stöd för myndigheter och kommuner (Delphi). Observera att ytterligare lagstiftning eller regler utöver de som presenteras i rapporten kan styra arbetet med klimatanpassning.
Exempel på viktiga lagar i klimatanpassningssammanhang är:
- Kommunallagen (1991:900)
- Plan- och bygglagen (2010:900)
- Miljöbalken (1998:808)
- Lagen om skydd mot olyckor (2003:778)
- Lagen om kommuners och landstings åtgärder vid extraordinära händelser i fredstid (2006:544)
- Lagen om allmänna vattentjänster (2006:412)
- Livsmedelslagen (2006:804)