Huvudinnehåll

4 - Bedöm sannolikheten av identifierad påverkan

Uppdaterad

Publicerad

Den här sidan ger vägledning för hur myndigheter kan bedöma sannolikheten för klimatrelaterad påverkan. Den beskriver hur sannolikhetsnivåer kan definieras, hur olika klimatscenarier bör beaktas och varför gemensamma bedömningsgrunder är viktiga för framtida nationella analyser.

Sannolikheten för att en viss påverkan ska ske har betydelse för hur angeläget det är att vidta åtgärder. Sannolikheten kan bedömas utifrån olika nivåer, exempelvis om sannolikheten för att påverkan är mycket liten, liten, medel eller stor.
Sannolikheten kan bland annat bedömas utifrån återkomsttider² för tröskelvärden för påverkan. Återkomsttiden kan variera beroende på vilket klimatscenario man använder sig av. Sannolikheten bör därför bedömas med flera olika klimatscenarier. Ingen tydlig metodik finns framtagen i Sverige för hur sannolikheter för olika scenarier bör vägas samman. Sannolikheten ökar dock om även scenarier som bygger på lägre utsläpp visar på en förändring mot ökad påverkan.

På sikt kommer det att finnas stora fördelar med att alla myndigheter använder samma definitioner för olika nivåer av sannolikhet. Det kommer att underlätta nationella analyser. Gemensamma nivåer har dock ännu inte utvecklats och därmed får varje myndighet inledningsvis definiera nivåer på egen hand. Exempel på definitioner av nivåer för sannolikhet återfinns nedan (Tabell 1).
Tabell 1 Exempel på sannolikhetsnivåer.

² Återkomsttid är ett mått på hur ofta förekomsten av extrema naturliga händelser kan förväntas. Med en händelses återkomsttid menas att händelsen i genomsnitt inträffar eller överträffas en gång under denna tid. Återkomsttider beräknas med statistiska metoder genom extremvärdesanalys av långa serier av kontinuerliga mätningar. Eftersom klimatet är i förändring krävs analyser av klimatscenarier för att bedöma återkomsttider i framtida klimat.

Relaterade länkar