Huvudinnehåll

Avsnitt 1 - Klimat och sårbarhetsanalys

Uppdaterad

Publicerad

Enligt förordningen ska myndigheterna utreda klimatförändringens påverkan på myndighetens verksamhet i en klimat- och sårbarhetsanalys (6-7 §).

Syfte

Syftet med klimat- och sårbarhetsanalysen är att systematiskt identifiera och prioritera risker och möjligheter som kan uppstå på grund av klimatförändringar¹. En framgångsfaktor för en effektiv klimatanpassning är att genomföra en gedigen klimat- och sårbarhetsanalys eftersom den lägger grunden för det fortsatta arbetet. Risker och möjligheter som identifierats och prioriterats ligger till grund för:

  • Framtagande av myndighetsmål för klimatanpassning.
  • Definition av anpassningsbehov för sektorn.
  • Identifiering och prioritering av åtgärder som myndigheten bör genomföra.

Det är viktigt att fokusera de begränsade resurserna på de mest allvarliga riskerna och/eller de största möjligheterna.

¹ Klimatförändring innebär en långsiktig förändring av medelvärden, extremvärden eller annan statistisk variabilitet för temperatur, nederbörd och vind orsakad av naturliga variationer och genom mänsklig påverkan. Klimatförändring och människans påverkan på klimatsystemet är tydlig. Vilka klimatförändringar som kan förväntas styrs främst av historiska, nuvarande och framtida växthusgasutsläpp samt av markanvändningen. Modelleringar av klimatförändringar görs utifrån olika scenarier för klimatpåverkan. Utfallet varierar för olika scenarier, tidsperioder och geografiska områden.

Principer för arbetet med klimat- och sårbarhetsanalys

Principerna i den nationella strategin (se avsnitt 1.2.3) beskriver att arbetet ska bygga på en analys av risker och möjligheter med utgångspunkt i senast tillgängliga kunskap. Vidare bör osäkerhet beaktas genom att hänsyn tas till ett spann av klimatscenarier som bygger på olika utsläppsscenarier. Tidsperspektivet ska utgå från det sårbara objekts livslängd. Transparens i hur bedömningar görs är särskilt viktig för statliga myndigheter eftersom många aktörer kan vara beroende av de bedömningar som görs.

Tips på verktyg för klimat- och sårbarhetsanalyser

Förslag på workshopupplägg för klimat- och sårbarhetsanalys

SMHI har tagit fram ett förslag på workshopupplägg för genomförande av klimat- och sårbarhetsanalys som kan nyttjas i delar eller i sin helhet. Materialet finns tillgängligt på den gemensamma samarbetsytan i Hive6.

Standard för klimat- och sårbarhetsanalys

Det finns en ISO-standard, Anpassning för klimatförändringar – Riktlinjer för sårbarhet, effekter och riskbedömning (ISO 14091:2021), som innehåller riktlinjer för bedömning av risker med koppling till klimatförändringar.
SMHI har tillgängliggjort standarden under 2023 och den finns att ladda ner här:
SMHI - Svenska institutet för standarder, SIS

Analysfrågor från klimat-och sårbarhetsutredningen

I klimat- och sårbarhetsutredningen (SOU 2007:60) användes ett antal analysfrågor. Dessa återfinns i bilaga A4 till utredningen och kan vid behov användas.

Risk- och sårbarhetsanalys

MSB har tagit fram en vägledning för risk- och sårbarhetsanalyser och hänvisat till kompletterande information från FOI om hur man inkluderar klimat: Risk- och sårbarhetsanalyser klimatanpassning

Relaterade länkar