Sammanfattning
En av SMHIs viktiga uppgifter är att varna när det finns risk för besvärligt väder. I årets sista Medvind berättar vi om vädervarningar och att det nu finns ännu tydligare beskrivningar kring vad en som enskild ska tänka på vid varningar. Det kan till exempel vara att inte ge sig ut i onödan i trafiken när det finns varningar utfärdade för snöfall.
Du kan också läsa om att SMHIs väderapp uppdaterats. Den nya versionen har nytt utseende och nya vädersymboler, förbättrad teknik och flexibilitet så att du som användare kan anpassa appen utifrån dina behov.
SMHI har fått i uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att beräkna extrema havsvattenstånd för 17 kustnära områden i Sverige. Områdena har identifierats som särskilt utsatta för översvämningar i framtiden.
Ett annat uppdrag som SMHI arbetar med är att hjälpa Karlskrona kommun att förbereda sig på ett förändrat klimat.
Vi berättar också om att SMHIs forskare inom hydrologi testar att använda drönar för att samla information om vattenflöden och vattennivåer. Drönare är användbara där det idag inte går att mäta manuellt på ett säkert sätt, på grund av att vattnet exempelvis är för strömt eller grunt.
SMHI är en svensk expertmyndighet som arbetar mycket internationellt. I den senaste serien med program i SMHI-podden, Hållbar värld, ger vi konkreta exempel på hur klimat- och hållbarhetsarbete kan göra skillnad, särskilt där det behövs som mest.
Klimatindikatorer visar hur klimatet förändrats över tid, med hjälp av historiska data som samlats in från SMHIs meteorologiska, hydrologiska och oceanografiska mätstationer. Nu finns två nya indikatorer: Värme och Nollgenomgångar.
Om detta och mer i Medvind – trevlig läsning!