Rapport från havet med R/V Svea vecka 29, 2024

Under perioden 2024-07-14 till 2024-07-20 var SMHI ute till havs med fartyget Svea för att undersöka tillståndet i våra hav. Den marina miljöövervakningen sker i samverkan med och på uppdrag av Havs- och Vattenmyndigheten (HaV).

Under expeditionen, som ingår i det svenska pelagiala övervakningsprogrammet, besöktes Skagerrak, Kattegatt, Öresund och Egentliga Östersjön.

Ytvattentemperaturerna i samtliga havsområden låg runt det normala, mellan 13,7 – 18,6 ℃, utom för BY39 Ölands södra udde där den var 9,4 ℃, vilket är under det normala.

Löst oorganiskt kväve och fosfor i ytvattnet uppvisade låga halter, något som är normalt för säsongen. Kiselhalterna ytvattnet var något över till över det normala på samtliga stationer i Egentliga Östersjön, Öresund samt de södra och kustnära stationerna i Skagerrak.  

I Egentliga Östersjön är syresituationen fortsatt mycket dålig, endast i Arkonabassängen och på BY39 återfanns bra syreförhållanden. Akut syrebrist, det vill säga syrehalter mindre än 2 ml/l, noterades från 55 - 75 meter i Västra och Östra Gotlandsbassängen med undantag av den grunda stationen BY39. Svavelväte uppmättes från 70 till 80 meters djup i Västra Gotlandsbassängen och från 80 till 125 meters djup i Östra Gotlandsbassängen. I Bornholmsbassängen och Hanöbukten rådde akut syrebrist från 70 meters djup, men inget svavelväte i bottenvattnet. 

Vid flera stationer i Egentliga Östersjön förkom höga toppar av klorofyllfluorescens från ytan och ner till 15 meters djup. Ytansamlingar av cyanobakterier noterades på stationerna BY2 och BY4 i Arkona- och Bornholmsbassängerna.

Nästa ordinarie expedition är planerad att starta 10:e augusti i Lysekil.

Resultat

Expeditionen genomfördes ombord på R/V Svea och startade i Falkenberg den 14:e juli och avslutades i Lysekil den 20:e juli. Expeditionen dominerades av varmt, lugnt och klart väder med svaga vindar, som mest blåste det 14 m/s i västra Gotlandsbassängen. Lufttemperaturen varierade mellan 17 - 28℃.

Sveas instrument för kontinuerliga mätningar av ytvatten, Ferrybox, var i gång under hela expeditionen. I Skagerrak mellan Å17 och Å15 samt mellan Å15 och Å13 kördes Sveas MVP (Moving Vessel Profiler), som ger profiler med temperatur, salthalt, syre och klorofyll-fluorescens under gång.

Vid samtliga stationer provtogs ytvatten för ett projekt där man undersöker algtoxiner som bildas av cyanobakterier. Projektet är ett samarbete mellan SMHI, SLU och Livsmedelsverket, och provtagning är planerad att genomföras under expeditionerna i juni, juli, augusti och september.

Vid två stationer i Östersjön, BY38 och BY2, togs extra prover inom ett samarbete med VOTO. Vattenprover från standarddjupen från ytan ner till 30 meter provtogs för att undersöka förekomst av cyanobakterier i vattenkolumnen och målet är att undersöka om det går att förutsäga kommande blomningar av cyanobakterier. Dessa mätningar ska göras vid expeditionerna juni, juli och augusti.

Det togs även prover inom AMIME-projektet där vattenprover togs från Ferryboxen och bilder togs med IFCBn. Mätningar inom projektet ska göras vid expeditionerna i juni-oktober.

Extra växtplanktonprover från ytvattnet togs vid stationerna Anholt E och Å17 åt Uppsala Universitet. Vid Anholt E togs även extra prover av mikrozooplankton åt Göteborgs Universitet.

Under expeditionen analyserades växtplanktonprover ombord av växtplanktonexperten Anders Torstensson. Resultaten presenteras i AlgAware-rapporten för juli:

Daglig algövervakning via satellit utförs av SMHI under sommaren och finns tillgänglig på:

https://www.smhi.se/vader/observationer/algsituationen/alger

Denna rapport är baserad på data som genomgått en första kvalitetskontroll. När ytterligare kvalitetsgranskning genomförts kan vissa värden ändras. Data från expeditionen publiceras så fort som möjligt på datavärden, SMHIs, hemsida. Normalt sker detta inom en till två veckor efter avslutad expedition. Vissa analyser görs efter expeditionen och publiceras senare.

Ladda hem data från SHARKweb
 

Skagerrak

Ytvattentemperaturen varierade mellan 16,1 - 18,6℃, vilket är normalt för årstiden. Salthalterna i ytvattnet varierade mellan 20 – 32 psu, med de lägsta halterna uppmätta vid kusten och högsta i söder, vilket är något lägre än normalt vid kusten och något högre än normalt i söder.

Haloklinen var svagt utvecklad i området. Termoklinen syntes tydligt på de flesta stationerna på djup mellan 45 och 75 meter. Å13 och Släggö hade ytterligare en temperaturskiktning på 10-40 meters djup.

Halterna i ytan av löst oorganiskt kväve (DIN) var normala för årstiden och var lägre än detektionsgräns (0,1 µmol/l) i utsjön och 1,2 µmol/l vid Släggö. Fosfathalterna varierade mellan 0,03 – 0,07 µmol/l, vilket är normalt för årstiden. Koncentrationen av kisel i ytvattnet var normala för årstiden i det norra området medan i de södra och kustnära områdena var halterna över det normala. Uppmätta halter i utsjön var 0,1–0,7 µmol/l och vid P2 och Släggö var nivån 3,0 µmol/l.

Den lägsta syrgaskoncentrationen i bottenvattnet uppmättes vid Släggö, 3,3 ml/l. I utsjön uppmättes nivåer i djupvattnet på 4,8 - 5,8 ml/l vilket är normalt.

Klorofyllfluorescensmätningar med CTD, som är ett mått på växtplanktonaktivitet, visade på aktivitet mellan 5 och 40 meter i området.

Kattegatt och Öresund

Temperaturen i ytvattnet låg omkring 17,3 – 18,2℃, vilket är normalt för årstiden. Salthalten i ytan i Kattegatt varierade mellan 19 – 22 psu, vilket är normalt. I Öresund var salthalten i ytan 8 psu, vilket är lägre än normalt. I Kattegatt och i Öresund återfanns temperatur- och salthaltsprångskiktet mellan 10 och 20 meter. Vid Anholt E och N14 Falkenberg fanns ytterligare en temperaturskiktning på 25-30 meters djup.

Halterna av närsalter i ytvattnet var nästan alla normala till något lägre än normala i området. Halten av DIN var <0,1 µmol/l och fosfat varierade mellan 0,05-0,13 µmol/l. Kiselkoncentrationen varierade mellan 0,1-12,3 µmol/l, den högsta halten uppmättes i Öresund, vilket är mycket över det normala.

Syremätningar visade på normala värden i bottenvattnet: omkring 4,3 – 4,5 ml/l i Kattegatt och 4,0 ml/l i Öresund. 

I Öresund noterades en klorofyllfluorescens runt 15 meter. I Kattegatt var aktiviteten låg enligt klorofyllfluorescensmätningar med CTD, endast lite aktivitet vid 15 meter på Anholt E.

Egentliga Östersjön

Temperaturen i ytvattnet var runt det normala i hela Östersjön, med temperaturer mellan 13,7 – 18,5℃. Vid BY39 Ölands södra udde var yttemperaturen 9,4℃, vilket är lägre än normalt. Salthalten i ytan var 6,4-7,4 psu och varierade mellan att vara normal till något över det normala i hela det undersökta området. En temperaturskiktning fanns mellan 15 och 30 meter i området. Ytterligare en skiktning av både temperatur och salthalt påträffades på djup mellan 35 och 70 meter.

Halterna av löst oorganiskt kväve (DIN) i ytvattnet låg på nivåer under detektionsgräns, <0,10 µmol/l, på samtliga stationer.

Fostfathalten i ytvattnet var normal för säsongen på de flesta stationerna och varierade mellan 0,07 – 0,49 µmol/l. I Västra Gotlandsbassängen noterades högre fosfathalter än normalt.

Koncentrationen av kisel i ytvattnet var något över till över det normala på samtliga stationer, med koncentrationer mellan 10,6 – 14,9 µmol/l.

I Egentliga Östersjön är syresituationen fortsatt mycket dålig, endast i Arkonabassängen och på BY39 återfanns bra syreförhållanden.

Akut syrebrist, det vill säga syrehalter mindre än 2 ml/l, noterades från 55 - 75 meter i Västra och Östra Gotlandsbassängen med undantag av den grunda stationen BY39. Svavelväte uppmättes från 70 till 80 meters djup i Västra Gotlandsbassängen och från 80 till 125 meters djup i Östra Gotlandsbassängen.

I Bornholmsbassängen och Hanöbukten rådde akut syrebrist från 70 meters djup, men inget svavelväte i bottenvattnet. 

I Arkonabassägen var situationen något bättre med halter på mellan 3,0 - 3,8 ml/l i bottenvattnet.

Vid flera stationer förkom höga toppar av klorofyllfluorescens från ytan och ner till 15 meters djup. Ytansamlingar av cyanobakterier noterades på stationerna BY2 och BY4 i Arkona- och Bornholmsbassängerna.

Mer information om algsituationen finns att läsa i:
Algaware-rapporten
 

Tvärsnitt syre
Figur: Snitt som visar syrekoncentration, salthalt och temperatur från mätningar med CTD och MVP, från Skagerrak till Östra Gotlandsbassängen och vidare in i Västra Gotlandsbassängen. Förstora Bild
Kväve
Figur: Koncentrationen (µmol/l) av oorganiskt kväve i ytvattnet (0-10 m). Förstora Bild
Fosfat
Figur: Koncentrationen (µmol/l) av fosfat i ytvattnet (0-10 m). Förstora Bild
Silikat
Figur: Koncentrationen (µmol/l) av silikat i ytvattnet (0-10 m). Förstora Bild
Syre
Figur: Syrekoncentrationen (ml/l) i bottenvattnet. Förstora Bild
Temperatur
Figur: Temperaturen i ytvattnet (0-10 m). Förstora Bild
Salt
Figur: Salthalten i ytvattnet (0-10 m). Förstora Bild

Deltagare under expeditionen

Namn Roll Från
Anna-Kerstin Thell Expeditionsledare, marinkemist SMHI
Sara Johansson Marinkemist SMHI
Johanna Linders Oceanograf SMHI
Sari Sipilä Marinkemist SMHI
Ann-Turi Skjevik Marinbiolog SMHI
Anders Torstensson Planktonbiolog SMHI


Bilagor:

Färdkarta (4,8 MB, pdf)

Tabell över stationer, analyserade parametrar och antal provtagningsdjup (63 kB, pdf)

Figurer över månadsmedelvärden och vertikalprofiler (1,5 MB, pdf)

Expeditionsrapport från R/V Svea vecka 29, 2024 (7,0 MB, pdf)