Vi söker en systemutvecklare/naturvetenskaplig programmerare med intresse för luftmiljö

SMHI har en av Sveriges ledande konsultgrupper inom luftmiljö. Till den gruppen söker vi nu en systemutvecklare eller vetenskaplig programmerare med intresse för luftmiljö.

Konsultgruppen inom Luftmiljö består av medarbetare med expertkompetens inom Luftmiljö och IT. Gruppen ligger i framkant med att utveckla och använda tekniska lösningar för övervakning av luftmiljön i Sverige och världen. Våra system hanterar t ex luftkvalitet i våra städer, beredskap vid kärnkraftsolyckor och utsläpp från sjöfart. Förutom att tillhandahålla modellsystem till både kommersiella användare och myndigheter utför vi även utredningar och deltar i forskningsprojekt för att förbättra miljö och hälsa.

Du hittar övergripande beskrivning av våra tjänster på följande hemsidor: www.luftkvalitet.se och www.smhi.se/en/services/professional-services/air-quality.

Huvuddelen av tjänsten är inriktad mot utveckling, kundanpassning och drift av våra luftmiljösystem och innebär deltagande i konsultprojekt, där kundkontakter är en naturlig del av arbetet. Arbetet sker både agilt och i projektform beroende på vad du jobbar med för stunden. Även projektledning kan komma att ingå i arbetsuppgifterna.

Arbetet utförs både självständigt och i samarbete med andra och du involveras i spännande projekt och får möjlighet att utveckla både en bredd och ett djup, vilket medför en varierande arbetsdag.

Vi strävar efter en kultur där vi medvetet arbetar för att samtliga medarbetare i gruppen skall känna lust och glädje i sin arbetssituation samtidigt som vi utmanas och växer i våra roller. Alla är engagerade och villiga att hjälpa till när det behövs, även utanför det egna ansvarsområdet.

Vi erbjuder:

Varierande och stimulerande arbetsuppgifter som får dig att utvecklas och aldrig känna dig uttråkad

 • Kunniga och trevliga arbetskollegor
 • Möjligheter till innovation
 • Tätt samarbete med forskare
 • Arbetsuppgifter som leder mot hållbara städer och bättre hälsa

Tjänsten är en tillsvidareanställning med placering i Norrköping.

Din profil

Vi söker dig med akademisk utbildning inom IT eller naturvetenskap alternativt motsvarande kompetens som vi bedömer som likvärdig. Ett krav är att du har kunskap om programmering och relationsdatabaser. Tidigare erfarenhet av projektledning, hantering av stora datamängder och arbete med luftmiljö är meriterande.

Meriterande är även om du har erfarenhet/kunskap inom något av följande:

 • Python
 • JavaScript
 • Linux
 • Java
 • Django
 • React
 • Node.js
 • Containerteknologi
 • Webbkartor, GIS
 • Versionshantering
 • Webbutveckling
 • Systemarkitektur

Som person har du hög egen drivkraft, arbetar självständigt och tar ansvar för det du gör. Du är utåtriktad och har god förmåga att kommunicera och förstå kundernas behöv, även när de själva har svårt att uttrycka dem, och hanterar externa såväl som interna kontakter väl. Du är kreativ, med en vilja att ständigt bli bättre och hitta sätt att göra saker på ett mer effektivt sätt, flexibel, initiativrik och strukturerad med en problemlösande analysförmåga.

Arbetets form kan innebära stressmoment eftersom det förekommer snäva deadlines. Man kan också hamna i situationer då man måste prioritera vad som skall göras för att projektet skall bli genomförbart.

Goda kunskaper i engelska, både i tal och i skrift, är ett krav. Då gruppens arbetsspråk är svenska är goda kunskaper i svenska meriterande. Om svenska inte är modersmål förutsätter vi att du har svenska som arbetsspråk inom ett år. Andra språkkunskaper är meriterande.

Vill du veta mer?

För mer information kontakta gärna gruppchef Tatjana Forsman. För frågor gällande rekryteringsprocessen kontakta HR-specialist Susanne Gullmar. Fackliga representanter är för SACO Johan Arvelius och för ST Julia Zabori. Samtliga nås på telefon 011-495 80 00 eller e-post Fornamn.Efternamn@smhi.se

Din ansökan

Välkommen med din ansökan senast 2022-05-01.

Lämna din ansökan här

SMHI är en svensk expertmyndighet med globalt perspektiv och en livsviktig uppgift i att förutse förändringar i väder, vatten och klimat. Med vetenskaplig grund och genom kunskap, forskning och tjänster bidrar vi till att öka hela samhällets hållbarhet. Varje dag, dygnet runt, året om.

Tänk på att de handlingar och uppgifter du skickar till SMHI genom din ansökan blir en allmän handling. Detta betyder att allt material i ansökan, inklusive bilagor, kan behöva lämnas ut till den som begär det om uppgifterna inte omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen. Tänk på att i första hand skriva det som du bedömer är relevant i förhållande till kraven på tjänsten. Tänk på din integritet och undvik att lämna information som innehåller känsliga personuppgifter, uppgifter om din eller närståendes hälsa, politiska åsikter eller religiös övertygelse.

Kontaktpersoner

Tatjana Forsman
Gruppchef
011-495 80 00

Susanne Gullmar
HR-specialist
011-495 80 00

Johan Arvelius
SACO
011-495 80 00

Julia Zabori
ST
011-495 80 00