Utsläppen från småskalig vedeldning är ett problem som de senaste åren fått större uppmärksamhet. Kunskapen om dess omfattning och konsekvenser för luftmiljön saknas i många kommuner.
Småskalig vedeldning är ett lokalt luftkvalitetsproblem som framför allt uppkommer vid användandet av äldre eldstäder och vid ofullständig förbränning. Utsläppen består av bland annat benso(a)pyren och partiklar.
Risk för höga halter i mindre kommuner
Utsläppen sker ofta i områden som i övrigt har relativt ren luft, till exempel i mindre tätorter utan fjärrvärme eller villakvarter med många installerade eldstäder.
Våra experter har erfarenhet från flera större utredningar relaterade till utsläpp från småskalig vedeldning. Vi har bland annat på uppdrag av Naturvårdsverket gjort en nationell kartläggning där halterna av benso(a)pyren från vedeldning beräknats i alla Sveriges kommuner. Utredning är schematisk men kan användas som en objektiv skattning.
Om du för din kommun bedömer att ytterligare uppföljning behövs så erbjuder vi mer detaljerade undersökningar.

Många faktorer avgör utsläppen
För att utföra spridningsberäkningar från eldstäder behövs så kallad sotardata. Detta inkluderar:
-
Adresser eller koordinater där det finns eldstäder
-
Vilken typ av eldstad som finns på respektive adress (vedpannor/pelletspannor/lokaleldstäder)
-
Ev. övrig information som finns tillgänglig
Identifiera områden med höga halter
SMHI har utvecklat modellsystemet SIMAIR-ved som är utformad för att beräkna utsläpp och spridning av föroreningar från småskalig vedeldning. Utifrån en emissionsinventering kan de områden med högst utsläpp identifieras och luftkvalitetsberäkningar utföras. Resultaten visar var de högsta halterna från vedeldning finns.
Underlaget passar även utmärkt att använda i den kontroll av luftkvalitet och rapportering till datavärdskapet som alla kommuner är ålagda att göra.