– Det är svårt att förbättra en dålig vindmiljö i efterhand, säger Sofia Malmsten, projektledare SMHI.
– Genom att komma in tidigt i planeringsprocessen kan det fortfarande finnas möjlighet att påverka.
Vindmodellering bra alternativ till fysiska tester
Stockholms stad tar fram en ny detaljplanering av Södra Värtahamnen i Stockholm och är måna om att skapa ett gott vindklimat i området. SMHI fick i uppdrag att beskriva hur vindmiljön kommer att bli med den föreslagna utformningen i två delområden.

För det ena delområdet, Södra Värtan, genomförde SMHI tredimensionella strömningsberäkningar med så kallad CFD-teknik (Computational Fluid Dynamics). CFD kan liknas vid en numerisk vindtunnel som genom sin flexibilitet och precision ofta är ett attraktivt val framför fysiska vindtunnelförsök.
Vindförhållandena studerades med hög detaljrikedom och vägdes samman med vindstatistik från en närliggande väderstation. Resultaten presenterades grafiskt i kartform i mått som kan jämföras med komfortkriterier.

Kartering eller kvalitativ bedömning
SMHI har lång erfarenhet av vindkarteringar.
– CFD-teknik har använts vid SMHI för beräkningar i luft och vatten i mer än 30 år, säger Sofia Malmsten.
I det andra delområdet i Södra Värtahamnen, Valparaiso, valde man att göra en kvalitativ vindbedömning, som grundar sig på vindstatistik och SMHIs långa erfarenhet av vindkarteringar i stadsmiljöer.
- Det är en möjlighet om man vill titta på vindmiljön på en övergripande nivå eller identifiera tänkbara problemområden, säger Sofia Malmsten
- Vi tittade på utformningen av delområdet och gjorde ett expertutlåtande, baserat på vår långa erfarenhet av vindkarteringar i stadsmiljöer.