29. Fenomenfredag: Nattlysande moln
Hur magiskt låter det inte med nattlysande moln? Det är alltså moln som skimrar i vitt och blått på natten!
Meteorologen Emma Härenstam berättar i det här avsnittet om hur det kommer sig att vissa moln lyser på natten, hur högt upp dessa moln befinner sig, när på året de är som vanligast och varför hon tycker de kan kallas för rymdmoln.
Programledare för poddserien Fenomenfredag är Priya Eklund.

Vad är det som skimrar så magiskt i vitt och blått där uppe på himlen mitt i natten? Är det molnen som lyser? Mycket möjligt. Emma Härenstam, meteorolog på SMHI, berättade i det här avsnittet om hur det kommer sig att vissa moln lyser på natten och varför hon tycker att de kan kallas för rymdmoln. Välkommen till SMHI-podden och serien Fenomenfredag. Jag som programleder heter Priya Eklund. Välkommen till Fenomenfredag, Emma.
Tack så mycket.
Du är ju meteorolog på SMHI. Vad är det roligaste med att vara meteorolog?
Det roligaste är att det händer saker hela tiden. Man kan komma till jobbet och det är full rulle på grund av massa varningar. Det kan också vara lugnare dagar. Man vet inte riktigt vad man har att vänta sig. Jag tycker också att det är otroligt roligt att följa de här fördjupningarna av lågtryck. Att det är en storm på ingång. Man börjar se det i modellerna som antyder att något är på väg.
Det låter ju faktiskt både roligt och spännande.
Det är jättespännande.
Du och jag har snackat förut och då pratar vi om moln. Vi kommer fortsätta lite på det temat idag men innan vi går in på det så kan du bara jättesnabbt repetera max två meningar. Vad är ett moln?
Ett moln består av jättemånga små vattendroppar. Det är exakt samma sak som dimma fast på hög höjd.
Vilket är ditt favoritmoln?
Mitt favoritmoln är nattlysande moln. De är oerhört spännande.
Ja och det leder oss in på dagens fenomen som är just nattlysande moln. Fantastiskt eller hur?
Jajamänsan.
Varför heter de nattlysande moln?
Ja, de syns ju på natten.
Ja det säger sig ju självt kanske lite grann.
Då har vi avklarat första delen av det ordet. Sen är det ju då den här biten att de är lysande. De lyser om natten men det är ju inte då molnen i sig som lyser. De skimrar vackert i vitt och blått utan det är solljuset som reflekteras. Lite likadant som när man tittar på månen. Det är inte månen som lyser utan det är solljus som reflekteras på månen. Och det här sker från strax efter skymning till strax innan gryning när solen ligger precis under horisonten och kan lysa på de här nattlysande molnen.
Så det är inte när som helst under natten utan det är skymning, gryning?
Ja men precis men de kan ändå synas flera timmar då. Så det är inte att de snabbt kommer fram och sen försvinner.
De släcks inte en viss tid?
Nej utan de bleknar snarare så att man kan se dem lite skarpare vissa tider under natten och lite bleknar då.
Men vad är det som gör de här molnen så speciella? Kan alla moln lysa på natten under rätt förutsättningar?
Nej egentligen inte. Det är det här som är så spännande med nattlysande moln. De befinner sig på en extremt hög höjd och jag överdriver inte när jag säger extremt. Det är 80 kilometers höjd. Det är övre delen av mesosfären där atmosfären är som allra kallast. Det är också en av förutsättningarna för att de ska kunna bildas, den här kylan. Och det gör ju att de andra molnen kommer vara helt mörka när du tittar på dem nattetid. Medan de här nattlysande molnen befinner sig på en så pass hög höjd att de då kan lysa. Vanliga moln befinner sig på en kanske från högt 9 till 12 kilometers höjd, alltså i troposfären. Så det är väldigt speciellt med de här nattlysande molnen.
Du har varit lite inne på det redan nu, men för att förtydliga lite grann, vad är det som krävs för att de ska bildas? De är ju på extremt hög höjd och jag tänker att det innebär vissa förutsättningar för själva fenomenet.
Ja, precis. Hög höjd för att de då ska vara nattlysande. Så långt upp i atmosfären har vi otroligt lite fukt och det krävs extrema temperaturer för att den här fukten ska kristalliseras och bli iskristaller. Vi behöver en temperatur på under 120 minusgrader, otroligt kallt. Och det behövs. Sen behöver vi också någon slags små, små, små partiklar som den här fukten kan bilda kristaller runt om. Och det har vi då från till exempel meteoritdamm så att det är ju riktiga rymdmoln det här. De är jättecoola. Så det är det som behövs. Det krävs låg temperatur, fukt och sen något som fukten kan bilda iskristaller på.
Jag tänker själva namnet nattlysande moln låter ju magiskt som det är och nu säger du meteorit, meteoritdamm. Och det liksom blir en helt annan dimension av lite magi i det hela. Rymdmoln. Ja. Det kan man ju säga.
Ja, det är inofficiellt. De heter ju inte rymdmoln men jag tycker att det kan man faktiskt kalla, kalla dem.
Ja, precis. När på året kan man se de här molnen?
Man kan se dem från mitten av maj till mitten av augusti ungefär.
Men nu sa ju du att det behöver vara extremt kallt. Och sen så säger du maj till augusti som är våra sommarmånader. Hur går det ihop?
Ja, oftast tänker man att det är varmare om sommaren än om vintern såklart. Men i mesosfären är det helt tvärtom. Där är det faktiskt kallast på sommaren och det är just då som de här molnen då kan bildas.
Just det. Och då är det ju varmare på vintern och då kan de inte bildas på vintern.
Precis, då når vi inte de här 120 minusgraderna.
Kan vi se dem vart vi än befinner oss i världen?
Är det inte överallt som det blir så här kallt i mesosfären utan det är mellan latitud 50 och 65 både på norra och södra halvklotet. Ja, på södra halvklotet är det ju då på vintern för de har ju sommar då. Och det är ungefär i mitten av Tyskland upp till norra delarna av Sverige. Det är där vi kan se dem. Det är väldigt intressant ändå att ha en enkel förklaring. Det är ju kallt där med men vi har ju polcirkeln. Och under den här perioden maj till augusti så går ju solen inte ner norr om polcirkeln. Det är för ljust helt enkelt. Solen hamnar inte i den här vinkeln som krävs för att ljuset ska reflekteras i molnen.
Hur lätt är det att se ett nattlysande moln? Hur stor är chansen?
Ja, oftast så vet man inte vad man letar efter så är det kanske svårt att se dem eller förstå att det är nattlysande moln. Men så snart man vet vad man ska leta efter så är det faktiskt ganska enkelt. Man kan se dem ändå varje år. Framför allt i juli och augusti. Då ska man blicka upp över himlen. Och när de första ljusstarka stjärnorna börjar synas på himlen. Det här är en två timmar efter att solen gått ner. Då ska man också försöka leta efter de här nattlysande molnen för det är då de börjar synas.
Och vad är det jag ska leta efter?
Du ska leta efter att det börjar skimra vackert i blått och vitt. De rör sig inte särskilt fort så det ser ganska statiskt ut. Men de breder ut sig ganska mycket. Man ser dem ganska enkelt när de börjar bli ljusstarka.
Är det lite rätt tid och rätt plats det handlar om när vi ska leta nattlysande moln?
Ja, delvis är det ju det. Och sen kan man ju också se till att det är en klar kväll. Det är ju en förutsättning så att vi inte har de här låga molnen som skymmer i sikten.
Har du någonsin sett ett nattlysande moln? Har du varit på rätt plats vid rätt tillfälle?
Ja, men många gånger har jag sett det. Jag blir ju lika fascinerad varje gång. Det är lite som att se norrsken. De är kanske inte lika fantastiska att se som norrsken men näst intill. Men första gången jag såg nattlysande moln såg jag faktiskt inte nattlysande moln. Jag tog kort på dem också. Det här är väldigt pinsamt att säga som meteorolog. Det var låga moln som ändå lystes upp av stan. Som jag tänkte att det här kan kanske vara nattlysande moln. Och det man ska ta med sig av det här tänker jag är att när du ser nattlysande moln då vet du att det är nattlysande moln. Du kommer aldrig fundera på kan det där kanske vara, det syns. De är extremt vackra och mäktiga verkligen om man ser att de befinner sig på hög höjd och har det här skimrande ljuset.
Det låter helt magiskt. Jag känner att jag är lite peppad på sommarhalvåret och titta upp mot himlen för att se om jag ser ett sånt där nattlysande moln.