Huvudinnehåll

SMHI podd

Aktuellt om väderläget, tillståndet i hav, sjöar och vattendrag

28. Fenomenfredag: Årstider

Uppdaterad

Publicerad

Häng med på en resa genom de olika årstiderna! Från vinterns iskalla morgnar till sommarens varma kvällar. Från höstens färgsprakande träd till våren då allt vaknar till liv igen.

Varje årstid har sin charm och i det här avsnittet berättar meteorologen Linnea Rehn Wittskog om varför vi i Sverige har 4 årstider, när en viss årstid börjar och när den slutar och vad som karaktäriserar varje årstid.

Programledare för poddserien Fenomenfredag är Priya Eklund.

Vitsippor.Förstora bilden

Sommaren är härlig, vintern är besvärlig, våren är mysig, hösten är frysig.

Eller?

Vi har fyra årstider i Sverige och varje årstid har sin charm. Varför vi har fyra årstider, när en årstid övergår i en annan och hur vädermönstren förändras för varje årstid. Det är bara några av de saker som meteorologen Linnea Rehn Wittskog pratar om i det här avsnittet. Välkommen till SMHI-podden och serien Fenomenfredag. Jag som programleder heter Priya Eklund. Välkommen hit Linnea.

Hej, tack så mycket.

Du har ju varit med några gånger tidigare, pratat lite olika fenomen. Och idag ska vi prata om egentligen ett jättestort fenomen, som egentligen är fyra fenomen. Och det är årstiderna. I Sverige har vi fyra årstider. Varför har vi just fyra årstider i Sverige?

Anledningen till att vi överhuvudtaget har årstider, det beror på att vi har en jordglob som lutar. Om man kollar på en sån här jordglob som man brukar ha på skrivbordet så ser man att nordpolen inte pekar rakt uppåt utan den pekar lite åt höger. Och vi vet ju att jorden den snurrar runt solen. Det tar ett år för den att snurra runt solen. Och på sommaren då så lutar jorden, eller i varje fall det norra halvklotet av jorden, mot solen. Och på vintern är det tvärtom. Och på sommaren då jorden lutar mot solen så får vi längre dagar, solen står högre på himlen och det blir då varmare. Och sen på vintern då jorden lutar bort från solen så blir det istället korta dagar och allt kallare. Så därför har vi då sommar och vinter. Och vår och höst, ja men det är ju liksom mellantinget mellan de två ytterligheterna.

Just det. Och det här blir ju också extra tydligt när man tänker på Australien, Nya Zeeland som verkligen ligger på andra sidan jordklotet. För när vi går i våra vinterjackor och det är minusgrader då har ju de högsommar hos sig.

Ja men exakt, för där är det ju precis tvärtom.

Men när kan vi säga då att jag kan släppa ut mitt vårskrik som bara bubblar i mig? Kan jag göra det när jag känner att nu är det vår eller finns det en meteorologisk tidpunkt där du kan säga gå och skrik? Eller en kalendarisk tidpunkt. När kan jag släppa ut mitt vårskrik?

Ja, alltså det är ju skillnad på den psykologiska våren och den meteorologiska våren kan man ju säga. Ja men ska man gå på den meteorologiska definitionen då ska man kolla på dygnets medeltemperatur. Och den ska då ligga över noll grader i sju dygn i följd. Och då säger vi att våren anländer till det första av de här sju dygnen. Då är det meteorologisk vår.

Och kan det då snöa efter de sju dygnen?

Det kan det ju.

Ja, det kan det absolut göra.

Får man kväva sitt skrik lite? Ja, precis. Då får man släppa fram det igen när man känner att nu är det lite varmare. Det var den meteorologiska våren, sju dygn i följd där. Men om vi tittar på kalendern då?

Ja men precis, går man bara på den kalendariska våren då är det ju mars som våren anländer. Och faktiskt många länder runt om i världen går ju på den kalender, alltså går ju efter kalendern. Och säger att första mars då är det vår. Så vi i Sverige har ju krånglat till det lite.

Ja, men skrik när andan faller på helt enkelt nu. Nu bubblar det i dig. Då har vi våren och sen sommaren. När kan jag dra fram solstolen och känna att nu är det lata sommardagar?

Ja men våra sommarmånader är ju liksom juni, juli, augusti. Men den meteorologiska sommaren kan ju komma faktiskt innan juni. Och även där så är det ju dygnets medeltemperatur vi kollar på. Och för att det då ska bli meteorologisk sommar då ska dygnets medeltemperatur ligga på tio grader eller högre i fem dygn i följd.

Och sju dygn för att få våren och det var för att?

Precis, alla årstider, alltså sommar, höst och vinter, då är det fem dygn. Men just för våren då brukar man faktiskt räkna sju dygn. Och det gör man väl för att minska sannolikheten för alltför långa perioder med bakslag i vårvädret. För att säkra upp. Ja men precis.

Så sommaren tar slut i augusti, så första september så sätter jag på mig hösttröjan. Är det så enkelt?

Det är ju inte riktigt så enkelt. Vädret kan ju variera som bekant. Men även såklart för hösten så finns det ju en meteorologisk definition. Och då ska ju dygnets medeltemperatur vara lägre än tio grader i fem dygn i följd.

Och det kan ske, kan det ske innan första augusti till exempel?

Ja faktiskt så har vi ju en del lite regler då att hösten till exempel inte får anlända innan första augusti och våren får inte heller anlända innan 15 februari.

Tänk om den gör det ändå?

Ja, det kan den ju göra. Men ursprungligen så valde man väl en gräns för att minska som sagt sannolikheten för att det ska bli massa bakslag. Och just att det blev 15 februari, det var för att man har sett, man jämförde den här normalperioden 1961 till 1990. Och enligt den då så brukade våren anlända till landets tydligaste delar omkring 15 februari. Just det.

Och hösten då? September, oktober, november. Men man kan ju tycka att det är kallt redan i november. När det kalendariskt övergår från höst till vinter den 1 december. Hur är det meteorologiskt?

Ja alltså den meteorologiska vintern, den kan ju komma mycket tidigare än december absolut. Och såklart så har vi även där en knastertorr meteorologisk definition och då ska ju dygnets medeltemperatur ligga på noll grader eller lägre då i fem dygn i följd.

Just det, och då kan man ju kolla det själv kanske. Det kanske är en meteorologisk vinter där du bor, men inte där jag bor.

Så kan det vara.

Hur förändras de här vädermönstren då mellan årstiderna? Jag tänker att man har lite koll på att under sommaren är det på ett visst sätt, under vintern såklart, under vintern är det kallt och snö. Men hur förändras de här årstiderna vad gäller till exempel temperatur, nederbörd, molnighet och alla de här väderfenomenen som vi pratar om i den här podden bland annat?

Ja men om vi tar vintern först då, då blir det ju allt kallare och temperaturskillnaden ökar mycket då mellan ekvatorn och nordpolen. Vid ekvatorn där är det ju ungefär samma väder och temperatur och klimat hela tiden medan det varierar då på polerna. Och när vi får då de här stora temperaturskillnaderna då får vi allt djupare lågtryck så att det blir oftast ganska stor lågtryckstrafik liksom över landet och det kan bli ganska djupa lågtryck med kraftiga regn och snöoväder. Det kan bli blåsa en hel del och faktiskt är det så att sannolikheten för nederbörd är som störst under vintern. Alltså man har liksom flest antal dagar då det regnar eller snöar. Inte de största mängderna nödvändigtvis men flest dagar då det kommer nederbörd.

Okej, vi ska prata mer om det här när vi kommer till hösten känner jag. Vi går vidare in i våren då, vad händer där?

Ja men våren, då börjar ju solen återvända, den blir allt starkare och nu börjar ju den här typiska kampen mellan varm luften och kall luften. Och väldigt typiskt för vårväder är ju just de här snabba skiftningarna mellan det varma och kalla och soliga och haglet. Vi har ju pratat tidigare om aprilväder till exempel som kännetecknar våren.

Och jag vet att du och jag när vi pratar om det här poddavsnittet, då pratar vi om att det bubblar lite och det blir ju, det bubblar i vädret och jag känner att det här vårskriket bubblar i kroppen liksom att man vaknar till liv lite.

Ja men det är ju så.

Och det gör ju faktiskt naturen också under våren så att det kanske faller sig naturligt. Våren övergår i sommar och vad har vi för vädermönster då?

Ja men då blir det ju allt varmare och varmare luft kan också innehålla mer fukt och vatten och det gör liksom att vi får mer energi i luften. Och typiskt då för sommaren är ju att vi kan få de här allt intensivare regn och åskurarna till exempel. Så på sommaren så har vi faktiskt mest regn, alltså om man ser till mängden regn, så störst nederbördsmängder under sommaren. Även om det kan varvas då såklart med torra och soliga perioder också.

Och störst nederbördsmängder behöver ju inte betyda fler dagar utan bara mer på en och samma dag.

Ja men precis att man får de här kraftiga intensiva skurarna som ger stora mängder på kort tid.

Och det är ju det som nu då leder mig in till hösten där jag tänkte att det är nu det regnar mest. Hösten det är bara regn.

Ja och så känner man ju absolut. Och hösten då blir ju solen allt svagare, temperaturerna faller, molnen får svårt att lätta. Så vi har ju mycket av det här som vi meteorologer lite inofficiellt brukar kalla för 3D-väder, dis, dimma och duggregn. Så intrycket är ju att det bara är grått och mulet och regnar hela tiden. Och det är klart att det kan ju komma mycket duggregn av och till under hösten. Men ändå är det så att flest antal dagar med nederbörd har vi på vintern.

Så hösten är inte så regnig som vi tror?

Det är klart den är ju regnig.

Men inte så regnig. Nej precis. Om vi tittar historiskt då på de här vädermönstren. Ser man någon skillnad om man tittar hundra år tillbaka i tiden kring hur de här mönstren, har de förändrats någonting?

Man brukar ju kolla på ett antal klimatindikatorer som visar hur olika parametrar som till exempel temperatur, nederbörd, antal dagar med snötäcke och så vidare har förändrats de senaste decennierna. Och just om man kollar på temperatur för olika årstider så ser man en stigande temperaturtrend. Det blir varmare både på vintern och på sommaren. Och vad som kanske är mest anmärkningsvärt är ju att de här allra lägsta temperaturerna, de blir mer och mer ovanliga. Och såklart då maxtemperaturer, att de blir vanligare. Men det är just att vi får mindre av den kalla varan om man säger så.

Just det. Och det här kan man ju grotta ner sig i hur mycket som helst. Vi ska inte göra det idag. Men vi var lite inne på det här, bara för att klargöra lite. Om vi tittar meteorologiskt så kan ju våren komma tidigare i södra Sverige jämfört med norra Sverige. Så är det ju. Men nu har vi pratat fyra årstider. Det sägs att det finns en femte årstid.

Ja, men precis. Vårvintern brukar vi ju säga är ju Sveriges inofficiella femte årstid. Och det är ju liksom övergångsperioden mellan vinter och vår. Och jag tänker väl att det är framförallt i Norrland som man använder det här uttrycket. Där man liksom, ja men solen återvänder, det blir varmare, man får soliga dagar med plusgrader. Medan man fortfarande har ganska mycket snö på marken. Och just den här snön gör ju också att solen reflekteras väldigt effektivt. Så att det upplevs kanske som ännu ljusare och soligare.

Ett litet försiktigt vårvinterskrik kanske man kan slänga ur sig där då. Ja. I den här podden pratar vi ju väldigt mycket olika fenomen, väderfenomen. Vilka olika fenomen kan vi förvänta oss under varje årstid? Jag säger årstiden och nu det här har vi diskuterat. Alla säger olika. Jag säger vinter, vår, sommar, höst. Det finns de som börjar med vår, sommar, höst, vinter. Spelar ingen roll egentligen. Men vi börjar med vinter för att det är rätt. Vilka väderfenomen är vanligast under vintern?

Ja, det är ju svårt. Det finns ju många fenomen som förekommer året om. Men om man tänker vinter, ja men då får man väl ändå säga snö, snökanoner och kanske också ljuspelare.

Ljuspelare kan man ju lyssna på ett poddavsnitt som handlar om optiska fenomen. Där pratar man ljuspelare. Snökanoner låter jätteintressant. Jag tänker att vi ska prata om det i ett annat avsnitt också. Våren?

Ja, och då tänker jag att det är ju det här aprilvädret. Snöhagel och trinsnö, det är väldigt typiskt vårfenomen.

Och sommaren, det är inte bara sol.

Exakt, då tänker jag att det är skyfall och åska som utmärker sommaren.

Och så går vi in i hösten då.

Då får vi väl säga dimma där då.

Jättebra. En sista fråga innan vi avslutar. Vilken är din favoritårstid och varför? Det var två frågor.

Jag får nog säga våren ändå. För då är det ju, ja men livet återvänder. Man blir ju så där bubblig i kroppen, precis som vädret där på våren.

Ett litet vårskrik där alltså ifrån dig. Tack för att du ville komma hit och prata årstider med mig. Tack

Mer om poddserien

Poddgrafik Väder (rund)

Fenomenfredag - Meteorologi