Ny satellit för väder, klimat och hav

Att övervaka haven ger viktiga pusselbitar för väderprognoser, men också för att följa klimatets utveckling. Nu har Europa del i sin första satellit för havsmätningar, Jason-2.

Europa tar nu del i den globala satellitövervakningen av haven, med främsta uppgift att registrera havsytans variationer. Satelliten Jason-2 drivs i samverkan mellan de europeiska satellitorganistionerna Eumetsat och ESA, franska CNES och amerikanska NOAA och NASA.

Satellitövervakning av oceanerna mäter havsnivåernas stigande trend. Den ger också kunskap om havens energiinnehåll och vattnets påverkan på atmosfären. Information om havsytans variationer är även fundamental inom oceanografin för att bedöma cirkulation, strömmar och vågor.

- Nuvarande amerikanska Jason-1 har redan gett oss påtagliga vinster, kanske främst för klimatövervakning och längre väderprognoser. Ersättaren Jason-2 kommer att bistå med kontinuerliga data även i fortsättningen, säger Erik Liljas, meteorolog SMHI.

Väderprognoser på längre sikt används t ex för att ge vägledning inför torka, översvämningar och orkanaktivitet. Data från satelliten är viktiga för en rad områden som sjöfart, lantbruk och energibranschen.

Jason-2 placeras i en omloppsbana på drygt 1 300 kilometers höjd. Huvudinstrument ombord är altimetern Poseidon-3 och radiometern AMR. Uppskjutningen gjordes från Vandenberg Air Force Base, Kalifornien, den 20 juni.

Mer information om satellitprogrammet finns på www.eumetsat.int. Här går det att hämta högupplösta bilder och animeringar.

Till Eumetsat webbplats

För ytterligare kontakt
Erik Liljas,meteorolog, tel 011-495 84 45 
erik.liljas@smhi.se

Eva-Lena Jonsson, informationschef, tel 011-495 83 14 
eva-lena.jonsson@smhi.se