Levande väder på webben lättare att använda

Nu finns en helt ny form av väderpresentation på SMHIs hemsida. Rörlig grafik och mer detaljerad information ger besökaren bättre prognoser. Vädersidan har också blivit lättare att använda.

Med hjälp av ny teknik visas femdygnsprognoserna på SMHIs hemsida på helt annat sätt än tidigare. Rörliga bilder där besökaren kan klicka och zooma syftar till att ge bättre överblick över de geografiska områdena.

- Vädret förändras ju hela tiden och genom att använda mer rörlig grafik kan vi återspegla verkligheten bättre. Det ger besökaren bättre och mer begripliga prognoser, säger Kjell Lund, produktansvarig inom SMHI.

Prognoserna utarbetas för fler orter än tidigare, både i Sverige och utlandet. Vädersajten har också förbättrats genom anpassning till de riktlinjer som finns uppställda för olika tillgänglighetsbehov.

- Genom att bygga hemsidor så att de kan fungera för personer med olika funktionsnedsättningar så blir också sidorna mer lättanvända för alla besökare. SMHI är mycket tidiga med att anpassa så kallade flashapplikationer av denna typ för ökad tillgänglighet, säger Stefan Johansson på Funka Nu, som gjort översynen för handikappanpassning.

Den nya väderpresentationen finns tillgänglig på www.smhi.se och nås t ex genom att klicka på kartan till vänster. Besökaren kan kombinera med att klicka in sig på "Meteorologens kommentar" för att få väderutvecklingen beskriven med ord.

Den nya formen av väderpresentation lanseras också som en vädertjänst för alla typer av hemsidor och kan anpassas efter behov. Prissättningen för tjänsten utgår från antalet besökare.


För ytterligare information kontakta

Kjell Lund, produktansvarig inom SMHI, 011-495 8840,
kjell.lund@smhi.se

Erik Ernerudh, projektledare inom SMHI, 011-495 8219, erik.ernerudh@smhi.se