SMHI arrangerar klimathalvdag i Almedalen 2017

Välkommen till SMHIs klimathalvdag i Almedalen den 3 juli. Vi fokuserar på planering för stigande havsnivåer och på vattenbrist i ett framtida klimat.

Klimatforskningen ger tydliga svar: havet stiger, det blir varmare, vi får problem med torka och tillgång till vatten. Samtidigt kan det bli mer nederbörd som leder till översvämningar.

Under SMHIs klimathalvdag arrangerar vi två seminarier som fokuserar på effekter av ett förändrat klimat: ”Hur kan vi rusta oss för ett stigande hav?” och ”Mera mat i förändrat klimat – men hur ska vi använda vattnet?”

Vi presenterar de senaste vetenskapliga rönen med medverkan från forskare och experter från SMHI inom klimat, klimatanpassning, hydrologi och oceanografi. De och inbjudna experter samtalar om konsekvenser och lösningar, vad klimatförändringarna kan innebära men framförallt hur vi kan minska sårbarheten och ta vara på möjligheter.

Tid: Måndag 3 juli 2017 kl 13 - 16
Plats: Klosterlängan (S:ta Karin kyrkoruin, Katarinagatan), Visby

Program

13.00 - 14.00 Seminarium: Hur kan vi rusta oss för ett stigande hav?

14.00 - 14.30 Mingel och tilltugg: Mingla med våra experter och forskare inom klimat, klimatanpassning, hydrologi och oceanografi

14.30 - 15.30 Seminarium: Mera mat i förändrat klimat – men hur ska vi använda vattnet?

Medverkande

Rolf Brennerfelt, generaldirektör SMHI, Åsa Sjöström, verksamhetsledare Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning, SMHI, Signild Nerheim, oceanograf, SMHI, Gustav Strandberg, klimatforskare Rossby Centre, SMHI, Anna Eklund, hydrolog, SMHI, Ingrid Wesström, SLU, Lars Ljungström, Länsstyrelsen Kalmar, Anders Rimne, Boverket, Per Holmgren, Länsförsäkringar, Karl Sjölin, Sölvesborgs kommun, Markus Hoffman, LRF.

Åsa Sjöström och Rolf Brennerfelt

Moderatorer under klimathalvdagen är Åsa Sjöström, verksamhetsledare Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning, och Rolf Brennerfelt, generaldirektör SMHI.

Anna Eklund, Gustav Strandberg, Signild Nerheim
Träffa SMHIs experter: Anna Eklund, hydrolog, Gustav Strandberg, klimatforskare, Signild Nerheim, oceanograf.

Träffa SMHIs experter: Anna Eklund, hydrolog, Gustav Strandberg, klimatforskare, Signild Nerheim, oceanograf.