Det är respektive aktörs ansvar att integrera det förnyade varningssystemet i egen organisation och en av införandeprojektets inriktningar är att skapa stöd för detta. Nationell vägledning för vädervarningar – samhällsaktörernas arbete är ett sådant stöd. Vägledningen beskriver roller, förväntningar och komponenter i varningssystemet.
Ett stöd för aktörernas anpassning till förnyat system
Vägledningen är ett ramverk för arbetet med vädervarningar som beskriver det förnyade varningssystemets komponenter. Den första upplagan är anpassad för övergångsperioden som beräknas pågår ett år. Vägledningen beskriver roller och ansvar i arbetet runt vädervarningar och ska stödja aktörernas anpassning till det förnyade varningssystemet. Den ska kunna användas som ett stöd i implementering, utvärdering och utbildning inom arbetet med vädervarningar för berörda organisationer.

Olika informationsbehov
Vägledningen är indelad i information för olika behovsgrupper, från allmän information till olika fördjupningsnivåer. Beroende på vem läsaren är kan hen välja vilken information som är relevant att läsa med hjälp av de tydliga taggningar som finns för olika avsnitt.
Framtagen i samverkan
SMHI ansvarar för vägledningens innehåll, men det är framtaget i samverkan med aktörer från hela det svenska krisberedskapssystemet.
Den första upplagan av vägledningen är anpassad för övergångsperioden för det förnyade vädervarningssystemet. Den beräknas pågå ett år från och med införandet som är planerat till april 2021.