Nu anpassar vi SMHI.se för mobil användning

Smhi.se får nu ett nytt utseende när man besöker sidan från mobila enheter. Sidorna anpassar sig till skärmstorleken och navigationen flyttar in under en ny ikon. Större delen av den information och de tjänster som finns på webbplatsen kommer att ha det nya utseendet, vissa tjänster kommer att anpassas längre fram.

Allt fler besökare på smhi.se kommer dit genom att surfa in med en mobil enhet som smartphones och surfplattor.

För att göra sidorna lättare att läsa och använda i det mindre formatet är webbplatsen nu anpassad med en teknik som vanligtvis kallas ”responsive”.

Navigationen finns under en ny ikon

Mobil navigering på smhi.se
Förstora Bild

Eftersom det är begränsat med plats på en mobilskärm flyttar sajtens navigation in under ikon som finns i övre högra hörnet. Ett klick på den fäller ut sajtens navigation.
 

Innehållet på sajten är identiskt vare sig du använder en dator eller mobil enhet. I en läsplatta ser den ut som i datorn i liggande vy men får det nya utseendet i stående vy.

Ändrad funktionalitet i vädertjänsten

Eftersom det är begränsad bredd i mobilen så bantas ortssök och favoritfälten ner till två nya ikoner.
 

Ikoner för sök och favorit på mobil version av vädertjänsten.
Förstora Bild

I vädertjänsten är det några saker som fungerar på ett annat sätt i mobil jämfört med dator. Femdygnsprognosen på startsidan kan man bläddra genom dygnen genom att svepa i sidled.

Diagram och tabell för tiodygnsprognosen fungerar bäst i liggande vy, i stående får man svepa sidledes för att se hela tabellen.

Vissa tjänster anpassas framöver

Alla tjänster har inte blivit anpassade än utan kommer att kontinuerligt anpassas framöver. De kommer just nu att fungera på samma sätt som i en dator, vilket kan upplevas som lite krångligt i mobiler. Man får till exempel svepa sidledes för att se hela tjänsten.

Svep för att se hela sidan
För att se hela tjänsten så kan man svepa sidledes. Förstora Bild