Nyhetsarkiv

SMHI deltar på Wikimania-konferens om Globala målen och fri kunskap

Oceanografi

SMHI kommer delta i konferensen Wikimania den 16-18 augusti. Konferensen bjuder in världens Wikimedia-gemenskap för att mötas, utbilda, workshoppa och diskutera kring temat Starkare tillsammans: Wikimedia, fri kunskap och de Globala målen. Under konferensen kommer SMHI presentera en workshop kring …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Forskare från SMHI vald som president för IAHS

HydrologiForskning

Berit Arheimer från SMHI utsågs som ny president för International Association of Hydrological Sciences (IAHS) under General Assembly som just nu pågår i Montreal, Kanada. Berit valdes med stor majoritet av de 48 röstberättigade länderna.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Juni 2019 - Över 45°varmt i Frankrike

Meteorologi

Det kanske märkligaste väderskeendet i juni 2019 var den mycket mäktiga värmeböljan över Europa i slutet av månaden. I Frankrike nåddes toppvärdet 46,0°. Som helhet blev det även den varmaste junimånaden som hittills observerats både i Europa och globalt.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Sveriges nya forskningsfartyg R/V Svea levererat i spanska Vigo

Oceanografi

Idag har Sveriges nya forskningsfartyg, R/V Svea levererats till Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Leveransen skedde vid Armonvarvet i Vigo i Spanien där fartyget byggts under två år. SLU och SMHI kommer vara fartygets främsta användare för maritim forskning och miljöövervakning. 

Publicerad: Senast uppdaterad:

Nu blommar cyanobakterierna i Östersjön

Oceanografi

Efter några mulna dagar över Östersjön klarnade det upp under torsdagen. Satellitbilder visar nu på tydliga blomningar med cyanobakterier till havs mellan Gotland och Östgötakusten. 

Publicerad: Senast uppdaterad:

Juni 2019 - Varm månad i södra Sverige

MeteorologiKlimat

Juni månad bjöd på klassiskt svenskt sommarväder med omväxlande varmt och soligt väder och där emellan kraftiga åskskurar. Midsommarvädret till sillen var inget undantag utan gav blandad kompott i olika delar av landet. Sammantaget blev månaden varmare och på många håll blötare än normalt.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Positiv respons när SMHI utbildar irländska kollegor i meteorologi

Meteorologi

Under våren blev SMHI anlitade av Met Éireann för att hålla i ett kurspaket inom meteorologi. Nu är kurspaketet levererat och de irländska kollegorna är mycket nöjda med SMHIs leverans.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Spel ökar förståelsen för klimatanpassning

Hur kan vi rusta oss för ett förändrat klimat? SMHI utvecklar nu spel som ger ökad förståelse för vad ett varmare klimat innebär och hur man kan planera. Klimatanpassningsspelet, som exempelvis lämpar sig inom undervisning eller inom kommuner, visades under Almedalsveckan.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Ny satsning för effektiv bevattning inom lantbruket

En ny satsning ska undersöka utmaningar, möjligheter och efterfrågan för ett beslutsverktyg som hjälper användaren att optimera bevattningen i lantbruket. Det är SMHI och Rosenqvists Irrigation som startar ett projekt tillsammans.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Första komponenten i SMHIs nya lantbrukssatsning

Få verksamheter är så beroende av vädret som lantbruket. Det är en av de mest utsatta branscherna där väder, vatten och klimatförändringar styr vardagen för lantbrukaren. Nu släpper SMHI den första delen av en ny lantbrukssatsning som ska bli ett värdefullt planeringsverktyg för lantbrukaren …

Publicerad: Senast uppdaterad:
Ämnesområden
År
Månad