Visualisering av stadens möjligheter vann Hack for Sweden Award 2016

Hack for Sweden Award tilldelas i år laget ”Ge0Hack3rs” för tjänsten ”Divercity”, en webbtjänst som hjälper invånare, besökare, planerare och näringsliv att utnyttja stadens möjligheter.
– Det är otroligt roligt att vinna Hack for Sweden Award. Speciellt i så hård konkurrens, det var många bra bidrag i år. Vi är väldigt ödmjuka och glada, säger Heiti Ernits, en av lagmedlemmarna.

GeOHack3rs vinnare av Hack for Sweden Award 2016
Hack for Sweden Award 2016. Laget som heter GeOHack3rs består av från vänster Per-Olof Jernberg, Marcus Kempe, Heiti Ernits och Mats Törnberg. Foto Mark Harris (Hack for Sweden)

Det vinnande laget består av Mats Törnberg, Falun, Heiti Ernits, Borås, Per-Olov Jernberg, Stockholm och Marcus Kempe från Göteborg. Årets seger är den andra för laget, som även vann det första Hack for Sweden som arrangerades 2014. 

Juryns motivering lyder: ”För ett gediget, väl genomtänkt projekt med tydliga möjligheter att skapa nytta för både företag, kommuner, medborgare och turister. Med en bredd i datakällor och vasst genomförd visualisering, står de ut som ett team som tagit en tydlig och ambitiös idé långt, under den resa som är Hack for Sweden”.

Musikalisk väderprognos-app

Hack for Swedens pris för bästa visualisering gick till lag "Responcity" med Håkan Lidbo, Max Björverud och Göran Sandström för en app som gör musik av väderprognosen.

– Väder är spännande, komplicerat och dynamiskt, precis som musik. Vår app är ett sätt att göra väderprognosen mer poetisk, berättar Håkan Lidbo, konstnär och innovatör.

Appens musik genereras av SMHIs väderdata, närmare bestämt tre typer av värden; temperatur, vindhastighet och nederbörd.

– Musiken bildas av värden för kommande 24 timmar. För att få en informationsbärande ljudbild komprimerar vi timmar till sekunder. Varje timvis förändring i prognosen blir en förändrad ton per sekund, förklarar Håkan Lidbo som ser många möjligheter med musikappen.

– Tänk att vakna till musikalisk väderprognos istället för ilsket alarm!
 

Bästa visualisering - Hack for Sweden 2016, laget Responcity
Bästa visualisering. Laget Responcity består av Håkan Lidbo, Max Björverud och Göran Sandström (inte med på bild). Foto Mark Harris (Hack for Sweden)

Fler pris till användare av SMHIs öppna data

Ett annat av lagen som använde SMHIs öppna data var ”Will and Skill” som presenterade en dosa som känner av var den befinner sig och läser upp eventuella krismeddeladen, så kallade VMA (viktigt meddelande till allmänheten.) Laget vann två priser, dels juryns specialpris, dels deltagarnas pris.
 

Will and Skill - vinnare av juryns pris Hack for Sweden 2016
Juryns pris och deltagarnas pris. Laget Willandskill.se består av från vänster: Sam Sam, Mohammed Hammoud, Erik Svedin och Hassan Mian. Foto Mark Harris (Hack for Sweden)

SMHIs data användes av flera lag under tävlingen, bland annat för att visualisera framtida klimat utifrån SMHIs klimatdata.

Nöjd projektledare

Angela Yong från SMHI har varit projektledare för årets Hack for Sweden.

– Allt har gått enligt plan och tävlingen har varit över förväntan. Vi har haft en väldigt engagerad jury som även gav användbar input till deltagarna under tävlingen.  Samarbetet med arrangörer har fungerat mycket bra, vi har samverkat sinsemellan och med deltagarna och hjälpts åt att lösa praktiska problem under resans gång, berättar hon.

Växande tävling

Hack for Sweden arrangerades i år för tredje gången. Tävlingen växer och i år stod 23 statliga myndigheter och organisationer bakom hacket.  Hack for Sweden handlar om att med hjälp av myndigheters öppna data skapa nya tjänster och applikationer. I årets tävling, som gick av stapeln 12-13 mars, deltog 22 lag från olika håll i Sverige.