Vinterväder i stora delar av landet

Vinterns första ordentliga snöoväder i södra Sverige skapade under tisdagen, som så ofta när den första snön faller, problem i både trafik och elförsörjning. Närmast kusten liksom längst i söder kom nederbörden mest som regn och där var det även milt.

På Gotland hade man i allmänhet 7-8 grader som mest under tisdagen. I inre Götaland och södra Svealand föll den mesta nederbörden i form av snö och där fick man i allmänhet 10-20 cm nysnö.

De största snödjupen

De preliminärt officiellt största snödjupen i södra Sverige på onsdag morgon rapporterades från Film i Uppland där man hade 30 cm medan man i både Hallsberg i Närke och Lida i Södermanland rapporterade 27 cm.

I Örebro där man uppmätte 24 cm har man inte haft så mycket snö så här tidigt på säsongen på minst 50 år. I Götaland blev det preliminärt största snödjupet 24 cm i Tidaholm i Västergötland. Landets största snödjup hittar vi dock i Porjus i Lappland där snödjupet på fredag morgon växt till 53 cm.

Mest nederbörd vid kusten

Medan de största snödjupen rapporterats från inlandet så föll den mesta nederbörden utmed Östersjökusten. Från vår observatör i Kråkemåla i Småland har vi per telefon fått veta att det kom 47 mm i form av regn under det senaste dygnet. Riktigt blött var det även i exempelvis Gladhammar i Småland och Dalarö i Södermanland som båda fick 39 mm på 24 timmar.

Blåsigt längs ostkusten

Längs ostkusten var det även riktigt blåsigt. Som mest blåste det 28 m/s i medelvinden ute på den manuella stationen vid Svenska Högarna i Uppland, dvs full storm. Den högsta byvinden uppmättes dock på Landsort i Södermanland med 32 m/s.

Låga temperaturer i norr

I norra Sverige var det rejält kallt. Nikkaluokta i Lappland hade natten till onsdag som lägst -30.5° vilket är säsongens hittills lägsta temperatur. Värdet är dock en bit från det gällande svenska köldrekordet i november på -43.0° vilket uppmättes i Vittangi 1890.


Aktuell snödjupskarta