Vintern avancerar söderut

Stora delar av Sverige har nu meteorologiskt sett vinter, och under veckan kommer vintern att avancera ännu längre söderut då minusgrader väntas dagtid långt ner i Götaland.

Vinterns ankomst definieras som den första av fem dygn då dygnsmedeltemperaturen ligger under 0°. Så redan den 25 augusti anlände vintern till Sverige, då högfjällsstationen Tarfala (1150 m öh) i Lappland fick en dygnsmedeltemperatur som låg under 0° fem dygn i sträck den 25-29 augusti.

Vinterns verkliga intåg skedde dock först under de första veckorna i oktober då nordligaste Norrland fick vinter, vilket var enligt normal tidtabell.

Därefter kom vintern av sig lite, men då det var mycket kallt väder den 20-26 oktober, framför allt i mellersta Sverige, så fick södra Norrland liksom Svealand norr om Mälardalen vinter den 21 oktober. För Svealands del var detta lokalt en månad tidigare än normalt. Samtidigt som det rådde vinter i stora delar av Svealand, var det fortfarande höst i delar av mellersta och norra Norrland (se karta).

Nästa köldknäpp inföll den 7-11 november, då även delar av norra Götaland fick vinter. Normalt sett anländer vintern till norra Götaland och Sydsvenska höglandet först i slutet av november (se karta). De platser i mellersta och norra Norrland där det tidigare varit höst fick nu vinter den 3-7 november, vilket i allmänhet var två veckor senare än normalt.

Vintern väntas nu erövra stora delar av Götaland under veckan dit den normalt sett inte anländer förrän i december. Detta beror på att kall luft är på väg söderut över landet. Exakt hur långt den avancerar får vi återkomma till.