Vintern avancerar i norr

Vintern anlände i år till delar av Norrlandsfjällen redan den 28 september, vilket normalt sker omkring den 10 oktober. Nu har vintern även avancerat till delar av Norrlands inland.

Vintern anlände i år till delar av Norrlandsfjällen den 28 september, vilket normalt sker omkring den 10 oktober. Nu har vintern även avancerat till delar av Norrlands inland dit den normalt brukar anlända omkring den 15-20 oktober.
Vintertemperaturer, dvs dygnsmedeltemperaturer lägre än 0 grader, har de senaste dygnen förekommit i stora delar av Norrland, bortsett från närmast kusterna och i norra Svealand.

Sommaren varade längst vid några kuststationer längst i söder och på västkusten men hösten har nu även anlänt där.

Säsongens hittills lägsta temperatur, -21,9 grader noterades i Pajala natten till den 13 oktober. Det är den lägsta temperatur som där noterats så tidigt på säsongen sedan 1961.

Sammanlagt för de 13 första dygnen i oktober så är det ett temperaturunderskott i hela landet jämfört med normalt.

Kartan visar en översiktlig bild hur långt vintern nått.
Kartan visar en översiktlig bild hur långt vintern nått, dvs att dygnsmedeltemperaturen varit under 0 grader i minst 5 dygn i följd. (Klicka för större karta) Förstora Bild
Normalkarta vinterns början genomsnittligt datum 1961-1990
Kartan visar datum för vinterns normala ankomst, dvs det genomsnittliga datum för vinterns ankomst beräknat för perioden 1961-1990. (Klicka för större karta) Förstora Bild