Vattenvariabler från EU-projekt till Folkets Väder

Folkets Väder, webbtjänsten där alla väderintresserade kan rapportera sitt väder, har fått en uppdatering. En av de största nyheterna är möjligheten att rapportera vattenvariabler. Förutom allmänheten kommer 200 personer från ett EU-projekt att bistå med vattentemperaturer, siktdjup och ange eventuell algblomning i Östersjön.

Folkets Väder kommer under våren att få tillskott av observatörer från ett stort EU-projekt, Baltic Sea Info. 200 personer kommer att rapportera vattentemperatur, siktdjup och eventuell algblomning i Östersjön. Även Folkets Väders vanliga användare har från och med nu möjlighet att rapportera in dessa vattenvariabler.

Nya funktioner och bakomliggande teknik

Folkets Väder finns både som fristående sajt och som en del av smhi.se. Den senaste uppdateringen innebär också att SMHIs prognoser presenteras direkt på Folkets Väders egna sajt. Det finns nu detaljerade prognoser upp till 10 dygn för Sverige, Europa och hela världen. I och med uppdateringen finns Folkets Väder inte bara på svenska, utan också på engelska och finska.

De största förändringar i Folkets Väder har skett under ytan. All bakomliggande teknik har ersatts för att tjänsten ska kunna vidareutvecklas snabbare och lättare. Tjänsten har också fått bättre möjligheter att kunna rapportera via sociala medier.

Vad kan du göra i Folkets Väder?

Här kan du:

  • rapportera väder när du är hemma eller på resa
  • krydda dina rapporter med bilder
  • läsa andra människors rapporter

Vem står bakom tjänsten?

Folkets Väder samägs av SMHI (Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut) och Bulls Presstjänst. Folkets Väder publiceras via anslutna tidningswebbplatser.

Det betyder att de rapporter som matas in lagras centralt och kan ses från alla webbplatser som är anslutna till tjänsten.