Vårens frammarsch tillfälligt hejdad

På fredag den 20 mars är det vårdagjämning. Rent meteorologiskt ska våren då ha nått upp till gränstrakterna mellan Götaland och Svealand. I år hade våren avancerat så långt norrut redan i början av mars, det vill säga ungefär två och en halv vecka tidigare än normalt.

Men sedan har det inte hänt så mycket. Varma dagar har avlösts av lite kallare dygn, vilket förhindrat vårens vidare framryckning norrut. Även den här veckan bjuder på varierande temperaturförhållanden, så vi får antagligen vänta ytterligare en tid innan det blir några större förändringar på vårkartan. Det är dock inget förvånande i den här väderutvecklingen. Det är snarast typiskt att våren rör sig ryckvis upp över landet.

Under april månad avancerar våren normalt sett sakta men säkert upp över norra Svealand och största delen av Norrland. När vi är framme i början av maj är vintern normalt sett bara kvar i fjällen. När vi meteorologer talar om normalvärden avser vi i allmänhet de förhållanden som rådde under referensperioden 1961-90.