Vårens framfart hejdas nu åter

Under påsken har det varit 2-5 dygn med vårtemperaturer i mellersta och norra Norrland. I Götaland har det lokalt till och med varit fråga om några dygn med sommartemperaturer, det vill säga över 10° i medeltemperatur. Men ett bakslag med kallare luft gör att det nu blir tvärstopp för vårens utbredning över den norra landsändan.

Våren nådde redan i början av mars upp till i höjd med Mälardalen. Sedan blev det tvärstopp i flera veckor. Men det förhållandevis varma väder som inleddes i slutet av mars har inneburit att våren nu nått upp till södra Norrlands kustland. Även de luckor i vårens utbredning som funnits på bland annat Sydsvenska höglandet har täppts till.

Den meteorologiska definitionen av datumet för vårens ankomst är "det första dygnet i den första perioden av sju dygn som har en dygnsmedeltemperatur över noll grader". Det är förklaringen till varför man först i efterhand kan konstatera när våren verkligen började.

Under april månad ska våren normalt sett avancera sakta men säkert upp över största delen av Norrland. När vi är framme i början av maj är vintern normalt sett bara kvar i fjällen. Med normalt avser vi meteorologer i allmänhet de förhållanden som rådde under referensperioden 1961-90.

Det kallare väder som kommer att dominera denna vecka medför att våren inte kommer att hålla tidtabellen över norra Norrlands kustland. Den 15 april ska våren normalt ha hunnit upp till i höjd med Luleå. Men så här är det nästan varje år. Till vissa delar av landet anländer våren tidigare än normalt, medan bakslag med Ishavsluft gör att andra delar av landet får vänta längre än vanligt. Om vi gör medelvärden över ett flertal år visar dock statistiken att våren numera kommer tidigare till hela landet än jämfört med perioden 1961-90.