Våren har anlänt till sydligaste Sverige

Den 25 februari kom våren till tre orter i landet: Falsterbo, Malmö och Lund. För Lunds del innebär det att våren – den snörika och kalla vinter till trots – kom exakt enligt "normaltidtabellen". Övriga delar av landet får däremot vänta ett tag då nordvästliga vindar drar ner kallare luft.

För Lunds del kom våren precis enligt normal tidtabell, som utgår från statistik för perioden 1961-1990. Till Malmö skulle våren, enligt normaltabellen, ha kommit den 22 februari och motsvarande datum för Falsterbo var den 17 februari.

– Exemplet Lund visar att våren inte behöver bli sen efter en snörik och kall vinter. Prognoser visar dock att våren inte klarar att avancera norrut de närmaste dagarna, säger meteorologen Anna Österman.

Datum kan klubbas först i efterhand

Datumet för vårens ankomst kan meddelas först i efterhand. De beror på att den meteorologiska definitionen för vår är när dygnets medeltemperatur håller sig på plussidan minst sju dygn i följd.

– Det första dygnet med medeltemperatur över 0 grader kallas för ett dygn med "vårtemperatur". Efter sju dygn i följd med vårtemperatur vet man alltså att våren anlände det första av de sju dygnen, förklarar Anna Österman.


Läs mer om vårens ankomst i Kunskapsbanken