Vädret sommaren 2012 – en sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man säga att sommaren 2012 var det året då ”varmluften undvek Sverige med kuslig precision”.

Sommaren 2012 var varken någon av de regnigaste eller kyligaste, men blev nog ändå en besvikelse för de flesta semesterfirare. Det var nämligen inte någon enda längre period med värme, sol och klarblå himmel under hela sommaren. Det är tolv år sedan det hände sist. Tidigare kom den typen av somrar med lite tätare mellanrum. 1987, 1993, 1998 och 2000 är exempel.

Det var annars ingen som helst brist på varmluft över norra halvklotet. Men den undvek Sverige med kuslig precision.

Temperatur

Sommarens medeltemperatur blev i större delen av landet lite lägre än normalt. I de inre delarna av norra Norrland var årets sommar den kyligaste sedan 1993, 1995 eller 1998. I södra Norrland, Svealand och norra Götaland var sommaren den kyligaste sedan år 2000. I södra Götaland, som låg närmast varmluften nere i Europa, räcker det med att gå till 2004 för att finna en sommar med lägre medeltemperatur.

Nederbörd

När det gäller nederbörden så var den som så ofta under sommaren ojämnt fördelad. På de flesta håll i landet har åtminstone någon av de tre föregående somrarna varit regnigare än årets sommar. Men i exempelvis Stockholm och Linköping måste man gå tillbaka till 1960 för att finna en sommar med större regnmängder.

I sydligaste Sverige har det inte fallit speciellt mycket regn under sommaren och i främst Blekinge och sydöstra Småland har det periodvis varit problem med för låga vattennivåer.

Månad för månad

Sommaren inleddes med en junimånad som för landet som helhet var den kyligaste sedan 1991. Det föll även mycket regn. I bland annat Stockholm, Västerås och Skara var juni till och med rekordregnig.

Juli fortsatte i samma stil. Regnigast var det under veckoslutet den 7-8 juli. I östra Småland orsakade regnmängder på som mest drygt 100 mm översvämningar i trakterna kring Emån. Lokalt var vattennivåerna de högsta på åtminstone 50 år. Också i delar av Dalarna föll mycket stora regnmängder.

Även fortsättningen av juli var övervägande regnig, även om regnmängderna inte blev fullt så våldsamma. En del orter som berördes av häftiga regn- och åskskurar drabbades dock av översvämningar i dagvattensystemen.

Precis som under många andra somrar de senaste årtiondena blev augusti den förhållandevis stabilaste sommarmånaden. De var till och med högtrycksbetonat väder i mitten av månaden. Men det var ett ihåligt högtryck med en hel del moln av och till. Högtrycket följdes av några dagar då riktigt varm luft kom in över Sydsverige. Den 20 noterade Lund sommarens högsta temperatur med 32,1°C.