Väderomslag på gång

Efter att ha haft sommarvärme de senaste dagarna är nu ett rejält väderomslag på gång. En kallfront är på väg ner över landet och bakom den kyligare luft.

De senaste dagarna har det varit varmt i hela landet med temperaturer mycket över det normala. Speciellt varmt har det varit i de västra delarna av landet där det på sina håll har varit upp till 10 grader varmare jämfört med vad som är normalt för årstiden. Sommaren hade till igår tagit sig upp till mellersta Norrlands inland, och i Lapplandsfjällen var det vår nästan överallt.

Temperatur över Sverige 27 maj kl 12:00.
Temperatur över Sverige 27 maj kl 12:00. Temperaturen är mycket över den normala i stort sett hela landet Förstora Bild
Temperatur över Sverige 28 maj kl 12:00.
Temperatur över Sverige 28 maj kl 12:00. Kalluften har redan tagit sig ner till mellersta Svealand. Förstora Bild

Under måndagen är dock en kallfront på väg ner över landet och bakom den följer betydligt kyligare luft. I och med det får våren och sommarens framfart ta en paus i väntan på att värmen kommer tillbaka.

Med väderomslaget kommer också nederbörd och det kan även förekomma åska. Till en början faller nederbörden som regn, men senare i veckan kan det bli frågan om snö i delar av fjällkedjan. Att det snöar i norra Sverige i maj är inte så ovanligt. Det har till och med förekommit ymnigt snöfall i juni, till exempel den 2-4 juni 1932, då det kom 1 meter snö i södra Lappland!

Med kyligare temperaturer kan även nattfrosten krypa söderut i landet, så tänk igenom vilka växter ni lämnar ute under natten.