Uppdaterad vädertjänst visar hur säker prognosen är

Nu har vi uppdaterat vår vädertjänst på smhi.se. En nyhet är att du snabbt kan se hur säker en prognos är.

Kan man lita på att det blir sol eller bör paraplyet följa med, utifall att? Nu presenteras prognosen för en ort som antingen ”Säker”, ”Ganska säker” eller ”Osäker”. Det finns också möjlighet i ”10-dygnsprognosen” att se alternativa väderutvecklingar. I 10-dygnsprognosen visar vi den officiella prognosen, den mest troliga. Men vi visar också en mindre trolig prognos och en prognos som är minst trolig.

Presentationen av de tre alternativa prognoserna är fortfarande under test, en så kallad beta-tjänst.

– Tidigare fanns det i meteorologens kommentar i vädertjänsten information om osäkerheter i prognosen. Med det nya sättet att presentera osäkerheter, tror vi att informationen kommer att nå fler. Vi vet av erfarenhet att alla inte läser texterna, berättar Johanna Fältström, produktägare Meteorologi.
 

Sannolikheter i tabell
Förstora Bild

Timme för timme direkt på startsidan

En annan nyhet är att ortsprognosen på SMHIs startsida nu har väder timme för timme, för de tre första dygnen.

– Vi har sett att de allra flesta klickar sig vidare från startsidan smhi.se till 10-dygnsprognosen med vädret timme för timme, säger Johanna. Genom att presentera prognoser med timupplösning redan på startsidan, erbjuder vi snabbare svar med färre klick.

Nya parametrar i prognosen

Tabellen för 10-dygnsprognosen har uppdaterats med parametrarna ”Känns som” och ”Sikt”. ”Känns som” presenterar en upplevd temperatur, som tar hänsyn till vindens kyleffekt. Även om termometern visar +8 grader så kan luften kännas mycket kallare när det blåser, eftersom vinden kan ha en kylande effekt.

Prognostabell för Umeå
Förstora Bild

Fler orter och platser i sökfunktionen

I den uppdaterade vädertjänsten går det också att söka efter både fler orter och platser som till exempel öar, sjöar, fyrar med mera.

– Du kan få en prognos för många fler orter än tidigare, men även platser såsom en sjö eller vik. Detta underlättar för dig som är ute till sjöss. Då är du alltså inte längre begränsad till att söka efter prognos för närmaste ort, fortsätter Johanna Fältström.

Vad är nytt i tjänsten?

  • Information om hur säker prognosen är (på dygnsbasis). Säker/Ganska säker/Osäker
  • Prognos timme för timme för närmaste tre dygnen direkt på startsidan smhi.se
  • Möjlighet att söka på flera mindre orter, öar, sjöar, fyrar med mera
  • Ny, tydligare vindpil i tabellen
  • Tabell med fler parametrar; ”Känns som” (upplevd temperatur) och ”Sikt”
  • Enklare och tydligare diagram
  • Tid för senaste uppdateringarna av varningarna
  • Tid för senaste granskning av meteorologens kommentar.