Tunt ozonskikt

Nu när vårvärmen tar ny fart är det frestande att vara mycket i solen. Men det gäller att vara försiktig. Ozonskiktet är nämligen lite tunnare än normalt just nu. Därför kan solbrännan komma som en obehaglig överraskning.

Under februari var ozonskiktet rekordtjockt men variationerna kan vara stora och nu har det varit något tunnare än normalt under april. Prognoserna tyder på att det kommer att fortsätta att vara tunnare än normalt framförallt över södra Sverige. Därför gäller det att vara försiktig med solandet.

För att följa mängden UV-strålning har vi sedan några år UV-index till vår hjälp. På länken "Aktuell prognos för UV-index" längst ner kan du se hur UV-indexet varierar i landet och under dagens lopp. UV-index kan nu soliga dagar nå värden uppemot 5 i södra Sverige vilket kan jämföras med de högsta på 8 mitt i sommaren. I norra Sverige ligger UV-index nu kring 3 en solig dag, men i snötäckt terräng får man räkna med att reflektionerna från snön kan ge en fördubbling av stråldosen det vill säga uppemot 6.

Sola sakta

Eftersom huden ofta är blek på våren är det lämpligt att börja lugnt och sola sakta för att undvika att bränna sig. För personer med känslig hud innebär det att man bör iaktta försiktighet redan efter någon timme om man är ute mitt på dagen, det vill säga kring klockan 13 nu när vi har sommartid.