Tropiska nätter

Natten till söndag noterades en tropisk natt i Söderhamn och Forse i södra Norrland då temperaturen där inte sjönk under 20 grader. Den högsta minimitemperaturen i Norrland härrör från Rödkallen den 6 juli 1972 då det var 22,0 grader som lägst. Tropiska nätter inträffar vanligen i juli månad och nästan uteslutande vid kustnära stationer där havsvattnet dämpar avkylningen nattetid.

Den värme som legat över oss under ett par dagar kulminerade i lördags då årets hittills högsta temperatur, 32,1 grader i Forse (Ångermanland) och Såtenäs (Västergötland) noterades och natten till söndag kunde Söderhamn i södra Norrland ståta med en tropisk natt då temperaturen sjönk till 21,6 grader som lägst.

Även i ångermanländska Forse blev det en tropisk natt då temperaturen här sjönk till 21,1 grader som lägst.

Den högsta minimitemperaturen som registrerats i Norrland härrör från Rödkallen i Bottenviken den 6 juli 1972 då det var 22,0 grader som lägst.

Tropiska nätter inträffar vanligen i juli månad och nästan uteslutande vid kustnära stationer där havsvattnet dämpar avkylningen nattetid. Det faktum att Forse som ligger vid Långsele ca 8 mil från kusten noterade en så hög minimitemperatur får ses som anmärkningsvärt då tropiska nätter är ett ovanligt fenomen i inlandet.

Svalare luft men varmt till helgen

Värmen har nu ersatts av lite svalare luft men redan framåt kommande helg kan det återigen bli lite över 30 grader i framförallt de östra delarna av södra Sverige.

Därmed finns även goda förutsättningar för att vi skall notera fler tropiska nätter. Den högsta temperatur som uppmätts i Sverige är 38.0 grader i Ultuna juli 1933 samt i Målilla i juni 1947.