Tromber och stoftvirvlar

Under veckan har SMHI nåtts av några rapporter om ”tromber” som kastat omkring föremål. Här följer en målande beskrivning av en sådan händelse inskickad av Ingrid Sligman.

"Vi vill gärna berätta för er att det var en ganska kraftig tromb idag (5 maj) på eftermiddagen ca 15.45. Det var helt vindstilla runtomkring och sedan började det virvla i ett 20 meters brett område. Den gick över huset och åkern på andra sidan vägen.

Sedan slutade den nästan och efter en minut började det igen med ett väldigt oväsen som var mycket otäckt. Det slutade efter en till minut och allt skräp och gräs som fanns i tromben föll ner på marken. Det hela inträffade i Hän 8 km söder om Holmedal i sydvästra Värmland."

Emellertid har det sannolikt varit stoftvirvlar och inte tromber. Stoftvirvlar är vanliga på vår och försommar under torra och relativt soliga dagar. Tromber däremot förekommer i Sverige vanligtvis på sommaren vid fuktig väderlek då de uppkommer från undersidan av bymoln och inte sällan i samband med åska. Läs mer om stoftvirvlar och tromber under länkarna till höger.