Tidig vår med vissa bakslag i mars

Vi fick en tidig vår i mars men månaden bjöd även på vissa bakslag. Temperaturskillnaderna var stora mellan norr och söder samt mellan dygnets högsta och lägsta temperatur. Trots bakslagen var medeltemperaturen för mars mycket över det normala. I bland annat Umeå och Piteå var det den varmaste marsmånaden sedan mätningarna startade 1859 respektive 1860.

Detta är en preliminär sammanfattning av mars. En mer ingående analys av månaden beräknas publiceras den 10 april.

En blåsig inledning

Mars fick en mulen inledning med flera nederbördsområden som passerade över landet. Dessa gav regn i söder och snö i norr. Vissa dagar var det även riktigt blåsigt i fjällen. Den 8 blåste det till exempel 38 m/s i medelvind i Stora Sjöfallet och den 18 kom vinden upp i 36 m/s i Stekenjokk.

I början av mars var våren redan ankommen till Götaland och Svealand. Under första veckan i månaden avancerade sedan våren till södra och norra Norrland, så att endast fjälltrakterna fortfarande hade vintertemperaturer.

Den 9 uppmättes 16,7° i Norrköping vilket var säsongens dittills högsta temperatur. För att finna en högre temperatur så tidigt på året får man gå tillbaka till 1961 då Orskarshamn noterade 18,0° den 9 mars. Toppnoteringen slogs redan den 10 då var 18,2° i Kristianstad vilket var nytt säsongshögsta.Ostadigt med regn och snö

I mitten av mars var det en period med ostadigt väder. Det var fortsatt blåsigt, men nu kom även nederbördsområdena tätt in över landet. Ett utbrett nederbördsområde passerade bland annat den 14, samtidigt blåste det 36 m/s i Stora Sjöfallet.  Den 15 blåste det storm, 26 m/s, vid Fårösund.

Längre norr ut snöade det ymnigt och i Föne i Hälsingland kom det 21 cm nysnö till morgonen den 17. Även Storlien i Jämtland fick en hel del snö och uppmätte ett tillskott på 18 cm på morgonen den 18.


Stora temperaturskillnade mellan norr och söder samt dag och natt

Temperaturavvikelse 20 mars 2014
Den 20 mars var det stora temperaturskillander mellan norra och södra Sverige. Kartan visar avvikelse i dygnsmedeltemperatur. Förstora Bild

Den varma luften höll sig kvar i söder medan kylig luft drog in över norra delen av landet. Den 18 noterades -35,8° i Nikkaluokta i Lappland. På flera håll i landet var det under månaden omkring 20° skillnad mellan högsta och lägsta dygnstemperaturen.

I norr fortsatte snöbyarna och på morgonen den 21 hade de fått 36 cm tillskott i Boksjö i Lappland. Månaden avslutades med soliga dagar och kalla nätter då ett högtryck bredde ut sig över landet. Den 28 steg temperaturen ordentligt under dagen. I Storlien-Storvallen i Jämtland uppmättes 9,4° vilket var det högsta temperaturen där i mars sedan 1886, och i Sveg i Härjedalen var det 13,6° vilket var den högsta noteringen sedan 1948. Den 29 visade termometern 17,5° i Falun i Dalarna vilket var den högsta marstemperaturen där sedan startåret 1860.

Vårväder 28 mars 2014 vid Isättraviken i Åkersberga.
Vårväder 28 mars 2014 vid Isättraviken i Åkersberga. Foto Helena Ekholm Förstora Bild
 Klar väder över Sverige 28 mars
Så här klart väder var det över Sverige 28 mars när temperaturen steg ordentligt under dagen, Förstora Bild

Temperatur

Våren kom tidigt i år och milda vårtemperaturer dominerade i början av mars. Först den 15 började det blåsa in kyligare luft över landet och den 17 till 20 var landet tudelat med varmt i söder och kallt i norr. Sedan spred sig varmare luft igen upp över norra Sverige. Sammantaget var det en mild marsmånad, på sina håll omkring 5° varmare än normalt. I bland annat Umeå och Piteå var det den varmaste marsmånaden sedan mätningarna startade 1859 respektive 1860.


 Preliminär temperaturavvikelse mars 2014
Preliminär temperaturavvikelse för månaden till och med 30 mars 2014. Förstora Bild
 Vårens ankomst i mars 2014
Den gröna färgen visar hur långt våren hade kommit i Sverige till den 10 mars. Förstora Bild

Nederbörd

Det var många dagar utan nederbörd i mars. Några mer utbredda nederbördsområden passerade landet främst den 14, 19 och 20 mars. För månaden som helhet blev nederbörden ganska normal.

Preliminär nederbördsavvikelse för mars 2014
Preliminär nederbördsavvikelse för månaden till och med 30 mars 2014. Förstora Bild
 Snödjup 15 mars 2014
Snögränsen förflyttades söder ut i samband med ett snöväder passerade landet den 14-15 mars 2014. Förstora Bild

Snödjup och snötäcke

Snögränsen var i början av månaden i mellersta Svealand. Snön drog sig sedan gradvis tillbaka till södra Norrland för att i samband med ett snöfall den 15 åter hamna nere i mitten av Svealand. Snögränsen böljade under några dagar fram och tillbaka för att till slutet av månaden dra sig upp i södra Norrland.