En avbördningskurva beskriver sambandet mellan vattenstånd och vattenföring i ett vattendrag. Både i Sverige och i övriga världen används avbördningskurvan för att beräkna flödet utifrån vattenståndsmätningar.
Den 1:a december samlades ett 50-tal personer med representanter från myndigheter, universitet och vattenkraftbolag vid SMHI i Norrköping för att diskutera hur vi arbetar med avbördningskurvor och vilka osäkerheter som finns i dessa. Tio föredragshållare belyste olika aspekter av detta.
Viktigt med bra uppgifter om vattenföring
Vattenföringsuppgifter med hög kvalitet krävs i många sammanhang, t.ex. för att bevara växt- och djurliv i vattendrag, kartera översvämningsrisker, och optimera vattenkraftproduktion.
Johan Kling från Vattenmyndigheten i Västerhavets vattendistrikt visade hur en del hotade arter såsom flodpärlmusslan behöver mycket specifika vattenföringsförhållanden för att överleva.
Asgeir Petersen-Øverleir från Statkraft i Norge berättade att dåliga vattenföringsuppgifter från en deras mätstationer hade förorsakat förluster på tusentals kronor per dygn i utebliven kraftproduktion.
