Svea - Stormen som kom av sig

Det såg ett tag ut som att vi skulle får årets första storm redan den 2 januari i samband med en djup lågtryckspassage över mellersta Skandinavien. Den förväntade stormen fick namnet Svea, men eftersom lågtrycket inte blev fullt så intensivt så nådde vinden inte upp i formell stormstyrka.

Som mest nådde medelvinden upp till 22,5 m/s vid Väderöarna. Det räcker egentligen inte till för att Svea ska kallas storm i egentlig mening. Gränsen för storm går vid 24,5 m/s i medelvind.

Men kanske man med visst fog skulle kunna kalla Svea för en "halvstorm". I den äldre vindskala som användes av SMHI fram till den 1 april 1976 så benämndes nämligen vindintervallet mellan 20,8 och 24,4 m/s för halv storm!

Den högsta byvindshastigheten rapporterades från Hanö i Blekinge med 30,9 m/s under eftermiddagen den 2.
Inne över land rapporterades som mest vindbyar på 22,5 m/s i Malmö.

Väderförlopp

På nyårsdagens kväll fanns ett lågtryck mellan Skottland och Sydnorge. Lågtrycket rörde sig under intensifiering österut.
 

Väderläget på nyårsdagen klockan 19
Väderläget på nyårsdagen klockan 19. Förstora Bild

Lågtrycket passerade med sitt centrum över södra Norrland under fredagen den 2 januari. I lågtryckets centrum var lufttrycket under 970 hPa.

Söder om lågtrycket rådde kraftiga västvindar över södra Sverige.
 

Väderläget den 2 januari klockan 07
Väderläget den 2 januari klockan 07. Förstora Bild

Lågtrycket drog vidare mot Finland och följdes i södra Sverige av långsamt avtagande nordvästvind. Norr om lågtrycksbanan förekom delvis tätt snöfall i nordöstra Norrland.
 

Väderläget den 2 januari klockan 19
Väderläget den 2 januari klockan 19. Förstora Bild

Mycket regn i västra Götaland och mycket snö i nordöstra Norrland

Natten mot den 2 föll stora regnmängder över Halland och sydligaste Västergötland. Där rapporterade Fotskäl 40 mm samt Ullared, Källsjö och Mollsjönäs 39 mm.

Norr om lågtrycksbanan föll under fredagen 1-2 decimeter snö över nordöstra Norrland. I smält form rapporterade Piteå 29,6 mm, vilket är den största nederbördsmängden där under ett januaridygn sedan 1995.

Havsvattenstånd

Den ihållande västliga till nordvästliga vinden fortsatte att pressa in vatten mot västkusten. Där kulminerade havsvattenståndet först under lördagsmorgonen den 3. Göteborg och Viken hade då +108 cm.

Det lägsta havsvattenståndet rapporterades på kvällen den 2 med -86 cm i Skanör.