Sval och blöt månad med en varm avslutning

Juni blev i huvudsak en sval och blöt månad jämfört med många andra år. Sommaren hade kommit till hela landet redan i maj med undantag för fjällen, där det i Storlien-Visjövalen ännu låg kvar snö i månadens början. Regnvädren passerande över Sverige med jämna mellanrum och där emellan kunde vädret stundom bjuda på soliga sommardagar.

Den 3 juni smälte den sista snön bort i Storlien-Visjövalen och det var soligt och relativt varmt i södra landet medan det var blåsigt och regnskurar i norr. De starka vindarna fortsatte i norr fram till den 5 juni, med toppnoteringen på 23 m/s från Stora Sjöfjället.

Stora regnmängder

Den 9 juni regnade det kraftigt i södra Sverige, med tyngdpunkten över Halland där Torup rapporterade 46 mm och Havraryd 42 mm. Den 10 juni fortsatte nederbörden att falla och Flahult i Småland fick mest med 42 mm. Den 11 juni tilltog nederbörden än mer och i Vitsand i Värmland föll det 81 mm, Stöllet och Östmark i samma landskap fick 66 mm samt Öje i Dalarna fick 65 mm. 12 juni fortsatte nederbörden att falla och det blåste även kraftigt längs västkusten och ostkusten. Mest blåste det vid Lungö som under förmiddagen rapporterade 19 m/s, och i Söderala i Hälsningland föll det 51 mm regn.

Översvämningar och jordskred i Åre

16 och 17 juni bjöd på lite soligare väder i landet, men 18 juni kom ett nytt omfattande regnväder in över Sverige och gav 68 mm i Höglekardalen samt 50 mm i Sågen. I Åre medförde de stora regnmängderna översvämningar och jordskred vilket ledde till att både järnvägen och E14 fick stängas av för all trafik.

Högtrycksrygg växte in

21 juni växte en högtrycksrygg in från sydväst och temperaturerna började stiga i landets södra delar, och åskskurar förekom i Götaland. Nätterna var dock till en början kyliga och i Börtnan i Jämtland noterades -3°. 22 juni närmade sig temperaturerna i södra Sverige 25° och värmen fortsatte att sprida sig norrut.

Midsommarvädret

Midsommarafton den 25 juni rörde sig ett lågtryck in över mellersta delarna av landet och gav regn- och åskskurar. Hudiksvall rapporterade den största regnmängden med 37 mm. I Götaland och södra Svealand var det i stort sett soligt. Lågtrycket försköts under midsommardagen norrut och gav åskskurar i nordöstra Norrland. Mest regn föll i Saittarova med 30 mm och i Lainio blev två personer träffade av blixten.

Kyligt i norr och fortsatt varmt i södra Sverige

Efter lågtrycket strömmade kyligare luft ner över norra Sverige medan det i södra delen av Sverige var fortsatt varmt. Med de varmare temperaturerna i södra Sverige följde att markerna snabbt torkade upp och det rådde stor skogsbrandsfara i synnerhet i Götaland men även i södra Svealand. Den 29 fick Målilla i Småland säsongens hittills högsta temperatur med 29 °. Viss nederbörd och åska förekom, främst i södra Lappland där Dikanäs rapporterade 24 mm regn.

Åska i Svealand

Den 30 försköts den varma luften över landet öster ut och ersattes av en hel del regn och åska. Åskade gjorde det i ett brett stråk från Svealand ända upp till nordligaste Norrland, med totalt 13025 registrerade blixtar. Det kraftigaste regnen förekom över Norrlands inland där Borgvattnet i Jämtland fick 57 mm. Temperaturen orkade inte upp över 30° denna juni månad, men då har vi något att hoppas på för juli månad.

Mer detaljerad information om junivädret kommer senare.