Stormen Staffan har passerat

Under julhelgen passerade ovädret Staffan. Ett lågtryck över Norska havet fördjupades och gav mycket besvärligt väder i Norge under Juldagen. Denna storm gick på en nordligare bana än de senaste stormarna Helga (4 dec.) och Gorm (30 nov.). Fjällkedjan tog säkerligen en del kraft ur stormen så att Staffan blev lindrigare än både Helga och Gorm.

Staffan anlände till Sverige under Juldagen och hade lämnat landet till Annandagen. I Sverige uppmättes storm (medelvind på minst 24,5 m/s) vid några stationer i Lapplandsfjällen.  Och snudd på storm i Jämtlandsfjällen där Flatruet fick 24,4 m/s som mest och vid Bohuskusten där Väderöarna noterade 23,5 m/s som mest.

Blåste som värst natten 25 till 26 december

Men vinden var byig och de allra värsta vindstötarna var långt över stormstyrka och som väl var blåste det som värst under natten (25 till 26 december).

Några exempel på de högst uppmätta vindbyarna är:

Stekenjokk Lappland 42 m/s kl. 20

Stora Sjöfallet Lappland 35,8 m/s kl. 0

Bjuröklubb Västerbotten 30,2 m/s kl. 3

Klövsjöhöjden Jämtland 30,4 m/s kl. 19

Söderarm Roslagen 28,1 m/s kl. 23

Väderöarna Bohuslän 31,0 m/s kl. 12

Måseskär Bohuslän 32,9 m/s kl. 13

Pålgrunden Vänern 25,7 m/s kl. 13

Vi har inte noterat några större nederbördsmängder i samband med ovädret och temperaturerna var som tidigare under december höga för årstiden, men bakom ovädret har det nu börjat dra ner lite kallare luft över landet.

För den historiskt intresserade kan det vara värt att påminna om en annan julstorm som drabbade landet för lite mer än 110 år sedan.

Den stormiga julen 1902