Stormen Helga har passerat

Stormen Helga som passerade fredagen den 4 december tog en något nordligare bana än novemberstormarna Gorm och Frej. Därför var det stationer i norra Götaland och södra Svealand som hade blåsigast den här gången. Till exempel noterade Måseskär vid Bohuskusten och Pålgrunden i Vänern den högsta medelvinden sedan stormen Per den 14 januari 2007.

Det är inte slut på det blåsiga vädret ännu och Helga föjs av extremt höga flöden i små vattendrag i västra delen av Västra Götalands län.

Julmånadens första storm passerade södra Sverige under fredagen den 4 december. Stormlågtrycket hade namnet Helga och tog en något nordligare bana än novemberstormarna Gorm och Freja.

Det innebar att det den här gången var stationer i norra Götaland och södra Svealand som hade blåsigast. Till exempel noterade Måseskär vid Bohuskusten och Pålgrunden i Vänern de högsta medelvindhastigheterna sedan stormen Per den 14 januari 2007.

StationMedelvind under HelgaSenaste tillfälle med högre medelvind
Måseskär29,3 m/s29,6 m/s 14 jan 2007 (Per)
Väderöarna29,0 m/s30,1 m/s 10 jan 2015 (Egon)
Pålgrunden25,8 m/s26,3 m/s 14 jan 2007 (Per)
Landsort24,7 m/s25,8 m/s 9 nov 2010

Stormar i Sverige

 

Snudd på orkanbyar i Närke

När det gäller byvindarna är det kanske märkligaste värdet 32,1 m/s i Kettstaka i sydligaste Närke. Det vill säga snudd på orkanbyar och en ordentlig putsning av stationens tidigare byvindsrekord på 26 m/s. Men en ordentlig reservation är på plats eftersom stationen saknar data från de beryktade stormarna Gudrun 2005 och Per 2007.

Stormbyar förekom även vid en del andra inlandsstationer nämligen Floda, Gårdsjö, Hällum, Kolmården-Strömsfors och Visingsö. För dessa stationer var det dock inte fråga om några rekord.

Den allra högsta byvindhastigheten rapporterades från Måseskär med 37,9 m/s. I samband med stormen Egon den 10 januari i år så uppmättes något högre byvindar vid Måseskär.

Återkomsttider

Återkomsttiden för byvindhastigheterna under stormen Helga var ungefär tio år i ett stråk över norra Götaland och sydligaste Svealand.

Beräknad återkomsttid för de byvindhastigheter under Helga.
Beräknad återkomsttid för de byvindhastigheter som förekom under stormen Helga. Förstora Bild

 

Inte så extrema vattenstånd som under Gorm

Havsvattenståndet nådde inte fullt så extrema värden som under stormen Gorm i slutet av november. Kungsvik vid Bohuskusten har dock varit uppe i cirka en meter över medelvatten.

Det rikliga regnandet den senaste tiden och det höga vattenståndet i Västerhavet resulterar i extremt höga flöden i mindre vattendrag i Västra Götalands län.

Namngivning

Namnet Helga gavs av den danska vädertjänsten (DMI) liksom även novemberstormarna Gorm och Freja.