Stormen Alexander har dragit förbi

Stormen Alexander har nu passerat södra Sverige. Lågtrycket tog en lite sydligare bana än beräknat och på det hela taget blev skadeverkningarna inte så omfattande som befarat. Hanö vid Blekingekusten rapporterade dock regelrätt storm med en medelvind på 27 m/s och vindbyar av orkanstyrka 34 m/s sent på fredagskvällen den 12 december.

Den som följt väderprognoserna under veckan har förstått att det funnits osäkerheter i ovädret Alexanders bana. Redan långt innan formella varningar utfärdats betonade meteorologerna att utvecklingen var osäker.

I samband med intensiva lågtryck är det ofta stora skillnader i vindhastighet över korta avstånd. I lågtryckets centrum, "stormens öga", är det rätt beskedliga vindhastigheter, medan det kan ligga mycket kraftiga vindband strax söder om lågtryckets bana.

Små ändringar i lågtryckets bana kan då på en viss plats innebära antingen full storm eller i stort sett vindsvagt. Det var det som hände när Alexander tog en lite sydligare bana än beräknat, vilket också ledde till att varningar justerades, bland annat för Halland.

Väderförlopp

Fredag morgon den 12 december var Alexander ett fortfarande rätt svagt utvecklat lågtryck på ett frontsystem över England. Lågtrycket intensifierades dock på sin färd österut över Nordsjön.

Väderläget klockan 07 den 12 december 2014
Väderläget klockan 07 den 12 december 2014. Förstora Bild

På fredagskvällen drog lågtryckets centrum in över västkusten nära gränsen mellan Skåne och Halland. Norr om lågtrycket snöade det över inre Götaland.

Väderläget klockan 19 den 12 december 2014
Väderläget klockan 19 den 12 december 2014. Förstora Bild

Under Luciamorgonen låg lågtryckets centrum nära Finska vikens mynning med storm över Rigabukten.
 

Väderläget klockan 07 den 13 december 2014
Väderläget klockan 07 den 13 december 2014. Förstora Bild

Alexander jämförd med andra stormar

Stormen Alexander kommer knappast att gå till den svenska väderhistorien. Endast en kuststation registrerade medelvind av stormstyrka. Det var Hanö vid Blekingekusten där det sent på fredagskvällen blåste 27 m/s i medelvind. Samtidigt noterade Hanö vindbyar av orkanstyrka 34 m/s.

Stormarna Simone (28-29 oktober) och Sven (5-6 december) som drog fram över södra Sverige i slutet av förra året gav i allmänhet betydligt högre byvindar, vilket framgår av följande tabell.

Högsta byvind under Alexander, Sven och Simone
 AlexanderSvenSimone
Falsterbo25 m/s35 m/s38 m/s
Malmö19 m/s28 m/s27 m/s
Skillinge24 m/s28 m/s27 m/s
Helsingborg21 m/s29 m/s30 m/s
Hörby19 m/s24 m/s29 m/s
Hanö34 m/s37 m/s41 m/s
Ölands södra udde29 m/s33 m/s29 m/s
Växjö16 m/s25 m/s24 m/s

Snö och is

Inte heller snöfallet norr om Alexanders bana blev fullt så omfattande som befarats. Ett undantag är bland annat Jönköpingsområdet. Flahult söder om Jönköping rapporterade under Luciamorgonen 19 cm nysnö, se aktuell snödjupskarta.

På många håll blev det ändå mycket besvärligt väglag då regn och blötsnö frös till.

Alexanders framfart över våra grannländer

Danmark kom rätt lindrigt undan den här gången. Som mest var medelvinden uppe i 22 m/s, bland annat vid Hammer Odde på Bornholm. Där var vindbyarna som mest uppe i 30 m/s.

Kraftigare var vindarna över Rigabukten. Stationen Sorve på den estniska ön Ösel rapporterade vindbyar upp till 39 m/s under Lucianatten.

Nere på kontinenten rapporterade bergstationerna Snezka i Tjeckien vindbyar på 46 m/s och Brocken i Tyskland 44 m/s.

Namngivning

I december förra året rådde namnförbistring när samma storm hette Sven på den svenska sidan Öresund och Bodil på den danska. För att undvika samma sak den här gången så kom den svenska och danska vädertjänsten överens om att använda samma namn. Eftersom SMHI var först ut med varningarna användes den svenska principen att uppkalla stormen efter dagens namn i almanackan, vilket då blev Alexander.

Men det förekommer även andra namn. I till exempel Tyskland och Lettland har stormen kallats Billie.

Förväxla inte Alexander med Alexandra!

På Luciadagens väderkarta finns ett annat lågtryck över Norska havet. Det låg tidigare under veckan i betydligt intensivare skepnad strax söder om Island och bidrog till den sydliga storm som observerades vid Bohuskusten natten till onsdag.

Detta lågtryck har kallats Alexandra enligt det namngivningssystem som härstammar från Frei Universität i Berlin. I det här fallet får det ses som en ren tillfällighet att stormlågtrycken har fått snarlika namn.