– Bakgrunden till den intensiva lågtrycksutvecklingen var de stora temperaturkontrasterna - under måndagen var det plus 22° på Balkan och minus 40° på Kolahalvön. Dessutom samverkade parallella jetströmmar till lågtryckets intensifiering, förklarar klimatologen Sverker Hellström.
Stormbyar inne över land
I Skåne och Halland har stormbyar uppmätts inne över land. Förmodligen har det också varit lokala stormbyar över land i Blekinge även om ingen station rapporterat detta.
SKÅNE:
31 m/s i Helsingborg
28 m/s i Malmö/Sturup
28 m/s i Ängelholm/Barkåkra
27 m/s i Rynge
26 m/s i Malmö
26 m/s i Kristianstad
HALLAND:
28 m/s i Torup
25 m/s i Eftra-Broen
Storm till sjöss
Full storm (det vill säga minst 25 m/s i medelvind över 10 minuter) rapporterades från Hanö i Blekinge med 27 m/s och från Nidingen vid Hallandskusten med 25 m/s.
Orkanbyar till sjöss - nytt svenskt februarirekord
Hanö vid Blekingekusten rapporterade 40 m/s i byvind klockan sex tisdag morgon. Det är nytt svenskt rekord för byvind under februari månad (högfjällsstationer undantagna) sedan byvindsmätningar inleddes på mitten av 90-talet. Hanö höll också det tidigare rekordet på 39 m/s från den 22 februari 2008.
För högfjällsstationer ligger rekorden i en helt annan division: i Tarfala uppmättes 76 m/s i byvind den 1 februari 1993 och 54 m/s den 14 februari 2001.
Både högt och lågt havsvattenstånd i Öresund
I samband med stormar brukar det även bli stora variationer i havsvattenståndet. Viken i nordligaste delen av Öresund hade klockan två i natt 89 cm över medelvattenstånd. Skanör i sydligaste delen av Öresund hade 98 cm under medelvattenstånd klockan 10-11 på förmiddagen.
Trafikstörningar och många strömlösa
Enligt uppgifter i massmedia har drygt 30 000 hushåll i Sydsverige blivit strömlösa. Öresundsbron var avstängd under natten och nedfallna träd orsakade många andra störningar i trafiken. Även delar av tågtrafiken har stått stilla.
Ovädret sett i ett historiskt perspektiv
Detta oväder den 7-8 februari kan inte mäta sig med ovädret ”Per” den 14 januari 2007 och än mindre med ”Gudrun” den 8 januari 2005. Närmast till hands för jämförelse vad gäller vindhastighet och verkningar i samhället är nog för Götalands del ovädret den 22 februari 2008.