Stormbyar över land – full storm till havs

Det intensiva lågtrycket som passerade över Götaland natten till tisdag orsakade stormbyar i de sydligaste landskapen och till sjöss lokalt storm i medelvind. Här visar satellitanimeringen väderutvecklingen från söndag till tisdag och klimatologen summerar.

– Bakgrunden till den intensiva lågtrycksutvecklingen var de stora temperaturkontrasterna - under måndagen var det plus 22° på Balkan och minus 40° på Kolahalvön. Dessutom samverkade parallella jetströmmar till lågtryckets intensifiering, förklarar klimatologen Sverker Hellström.

Ovädrets utveckling visas i en animering av satellitbilder från söndag kväll till tisdag morgon. Den varma luftmassan över Syd- och Mellaneuropa är i stort sett molnfri. I den mycket kalla luftmassan över Nordosteuropa finns en del tunnare moln omväxlande med molnfria områden. Däremellan en markant frontzon där ovädersutvecklingen skedde.

Stormbyar inne över land

I Skåne och Halland har stormbyar uppmätts inne över land. Förmodligen har det också varit lokala stormbyar över land i Blekinge även om ingen station rapporterat detta.

SKÅNE: 
31 m/s i Helsingborg
28 m/s i Malmö/Sturup
28 m/s i Ängelholm/Barkåkra
27 m/s i Rynge
26 m/s i Malmö
26 m/s i Kristianstad

HALLAND:
28 m/s i Torup
25 m/s i Eftra-Broen

Storm till sjöss

Full storm (det vill säga minst 25 m/s i medelvind över 10 minuter) rapporterades från Hanö i Blekinge med 27 m/s och från Nidingen vid Hallandskusten med 25 m/s.

Orkanbyar till sjöss - nytt svenskt februarirekord

Hanö vid Blekingekusten rapporterade 40 m/s i byvind klockan sex tisdag morgon. Det är nytt svenskt rekord för byvind under februari månad (högfjällsstationer undantagna) sedan byvindsmätningar inleddes på mitten av 90-talet. Hanö höll också det tidigare rekordet på 39 m/s från den 22 februari 2008.

För högfjällsstationer ligger rekorden i en helt annan division: i Tarfala uppmättes 76 m/s i byvind den 1 februari 1993 och 54 m/s den 14 februari 2001.

Både högt och lågt havsvattenstånd i Öresund

I samband med stormar brukar det även bli stora variationer i havsvattenståndet. Viken i nordligaste delen av Öresund hade klockan två i natt 89 cm över medelvattenstånd. Skanör i sydligaste delen av Öresund hade 98 cm under medelvattenstånd klockan 10-11 på förmiddagen.

Trafikstörningar och många strömlösa

Enligt uppgifter i massmedia har drygt 30 000 hushåll i Sydsverige blivit strömlösa. Öresundsbron var avstängd under natten och nedfallna träd orsakade många andra störningar i trafiken. Även delar av tågtrafiken har stått stilla.

Ovädret sett i ett historiskt perspektiv

Detta oväder den 7-8 februari kan inte mäta sig med ovädret ”Per” den 14 januari 2007 och än mindre med ”Gudrun” den 8 januari 2005. Närmast till hands för jämförelse vad gäller vindhastighet och verkningar i samhället är nog för Götalands del ovädret den 22 februari 2008.