Stående vågor i badkaret Bråviken

Ibland påverkar vädret vattnet i Östersjön på ett högst påtagligt sätt. Förra veckan var det ett lågtryck som passerade över Mellansverige och Östersjön som ledde till en så kallad stående våg i Bråviken. Vår oceanograf jämför fenomenet med vatten som pendlar mellan ändarna i ett vanligt badkar.

Vid Sjöfartsverkets mätare vid Juten utanför Norrköpings hamn observerades svängningar i vattenståndet på upp till 30 centimeter under ett dygn efter att ett lågtryck dragit förbi under torsdagen förra veckan.

Jörgen Öberg är oceanograf på SMHI. Han förklarar hur svängningen uppstod:

– Lågtryckscentrum passerade norr om Stockholm vid 18-tiden på torsdagskvällen. Vid Bråviken 15 mil söderut sjönk först lufttrycket under förmiddagen och steg därefter på eftermiddagen. Det drog med sig vattnet i vikens längdriktning så att ytan först höjdes och sedan sänktes. Det fungerar precis som i badkaret hemma, där vattnet kan pendla mellan karets båda ändar.

Stående våg
Stående våg som en summa av två löpande vågor; de röda prickarna anger noder. Foto Wikipedia

Se illustration på hur fenomenet rör sig (Wikipedia)

Fram och tillbaks mellan öst och väst

På kurvan från Sjöfartsverkets vattenståndspegel Juten i Bråvikens västra ände syns tydligt hur svängningens utslag ökade kraftigt till torsdagskvällen. Sedan svängde det med en period på ungefär fem timmar under hela fredagen, även om utslaget minskade något efterhand. SMHI har en vattenståndspegel vid Marviken i Bråvikens andra, östra ände. Genom att jämföra de båda mätarna går det att se hur det svänger upp i Marviken samtidigt som det svänger ner vid Juten.

Vattenståndskurva
Den blå kurvan visar vattenståndet vid Juten i Bråvikens västra ände, den röda visar vattenståndet vid Marviken i den östra änden. Tiderna är angivna i UTC, som är två timmar efter svensk sommartid (18:00 UTC är samma som 20:00 svensk sommartid). Förstora Bild

– Sen går det visserligen också upp i Marviken när det går upp i Juten, men det kan vara så att det mer öppna havet vid Marviken låter högre svängningsmoder komma fram, vid Juten är de troligen dämpade av friktion mot bottnen. Ni som spelar gitarr vet vad det handlar om, det är som övertoner på strängen, avslutar Jörgen.

Väderkarta 1
Väderläget kl. 8 torsdag den 12 oktober. Lågtryckets centrum ligger vid Strömstad, lufttrycket sjunker över Bråviken. Förstora Bild
Väderkarta 2
Väderläget kl. 20 torsdag den 12 oktober. Lågtryckets centrum ligger vid Norrtälje, lufttrycket över Bråviken stiger. Förstora Bild