Sommarvädret i surfplattan

Nu finns SMHIs väderapp för surfplattor. Här kan du utforska vädret på ett djupare och samtidigt enklare sätt.

– Väder är viktigt för många och våra användare vill ha en snabb och stabil app. I plattorna har vi mer utrymme rent grafiskt för kartor och diagram, det gör det enklare att ta till sig informationen, säger Alexandra Birger Röör, projektledare på SMHI. 

Appen finns för Ipad och Androidplattor och baseras på HTML5. Det öppnar för användning på flera plattformar.

– Vi kan använda den infrastruktur vi utvecklat för appar till den mobilanpassade versionen av smhi.se, som kommer senare i år. Det innebär en betydligt mer effektiv förvaltning och utveckling totalt sett, berättar Ilmar Karro, produktansvarig.

Viktigt med helhetsbild

I den fortsatta utvecklingen av SMHIs vädertjänster för webb och appar är inriktningen att användaren ska kunna utgå från en plats och få en helhetsbild. 
– Förutom aktuell väderprognos och varningar för platsen kan det till exempel vara vattenstånd, väderrekord, solens upp- och nedgång eller hur mycket vatten det strömmar i ett vattendrag, säger Ilmar Karro.

Väderapp för surfplatta

SMHIs väderapp för surfplattor finns för iOS (Ipad) och Android surfplattor. Den ger väderprognoser för upp till tio dygn och aktuella varningar. Prognoserna kan visas som karta, tabell eller diagram, med dagsvy eller detaljerad vy med timsteg.

Väderprognosen presenteras för aktuell plats via sök eller genom plattans inbyggda tjänster för positionering. Det finns prognoser för orter i hela världen.

Appen är kostnadsfri och finns tillgänglig via AppStore och Google Play.

Uppdaterad app för telefoner

Lagom till sommar och semester finns också en ny version av SMHIs väderapp för iOS- och Android-telefoner. Även denna app finns att ladda ned via AppStore och Google Play