Soligast i världen

Solen är källan till all energi och allt liv och rörelse på jorden. Om någonstans så märks det i Lappland under somrarna när växtligheten fullständigt exploderar. Under juni och juli får områden norr om polcirkeln ta emot mer solenergi än de flesta platser på jorden, förutsatt att det är molnfritt.

Solen är aldrig eller bara kortvarigt under horisonten och polarregionen kan ta emot solens energi större delen av dagen. Sommartid står dessutom solen så högt på himlen att strålarna inte behöver så lång väg genom atmosfären.

Södra Sverige kommer inte långt efter. Vid midsommar står solen lika högt över horisonten som vid vår- och höstdagjämningarna i Nordafrika och Texas eller lika högt som vid juletid i Thailand eller Centralamerika. Så faran för hudskador är lika stor i sommar-Sverige som i dessa exotiska turistresmål, om solen får skina.

Under ett år får södra halvklotet lite mindre sol än det norra. Anledningen är att jorden passerar förbi solen hastigare under södra halvklotets sommar än under norra halvklotets.