Solig mars med rekordvärme

Trots ett ordentligt bakslag under de avslutande dagarna, så verkar årets marsmånad placera sig bland de tre varmaste som någonsin uppmätts. Medan mars 1990 var den varmaste i söder och mars 2007 var varmast längst i norr kan mars 2012 bli den varmaste i mellersta Sverige. På flera stationer med långa mätserier i Götaland och Svealand slogs även nya rekord för maximitemperatur. Månaden blev i allmänhet också solig och torr. Undantaget är främst fjällkedjan från Jämtland och norrut som fick betydligt mer nederbörd än normalt.

Solig inledning

Mars fick en tämligen solig första vecka med början i söder. Efterhand som ett högtryck växte in över landet skingrades molnen även längre norrut. Klart väder medförde dock låga natt- och morgontemperaturer, vilket tillfälligt hejdade vårens avancemang. Månadens lägsta temperatur på -27,4° noterades i Nikkaluokta på morgonen den 4.

Högtrycket över landet försköts så småningom mer och mer österut och den 7 började friska sydliga men samtidigt milda vindar dra upp över landet och en ostadigare period inleddes. Den 8 passerade ett frontsystem österut över landet vilket gav ett kortvarigt snötäcke även i Götaland.

Den 9 passerade ett nytt nederbördsområde över Norrland. Som mest kom det ca 1 dm snö i Västerbottensfjällen. Främst över södra Norrland föll dock en hel del av nederbörden som regn. Det var även mycket blåsigt och det var orkanstyrka i byarna vid den i och för sig väldigt utsatta stationen i Stekenjokk. Samtidigt avancerade våren upp över Götaland och Svealand till södra Norrland denna dag.

Ostadigt i norr

Milt, ostadigt och blåsigt väder fortsatte till den 11 då det klarnade upp i söder och ännu en solig period inleddes där. I norr fortsatte dock det ostadiga vädret och främst i fjällen var nederbörd ofta förekommande. Framförallt i södra delarna föll en hel del av nederbörden som regn med sjunkande snödjup som följd.

Med endast korta avbrott fortsatte det ostadiga och blåsiga vädret i norr fram till den 18. Den 16 blev mycket blåsig i fjällen vilket försvårade sökandet efter ett norskt militärflyplan som störtat i Kebnekaisefjällen. Samtidigt noterades för årstiden mycket höga temperaturer i nordöstra Norrland.

Kallfront med åska

Baltrad_20120319
Radarbild från den 19 kl 09:40 med en smal men instensiv kallfront över Öland och Gotland. Källa: Baltrad Förstora Bild

Den 19 passerade en kallfront över landet. Denna var mest intensiv i södra Sverige där både åska och mycket kraftiga vindbyar förekom. Vid bl.a. Hoburgen observerades vindbyar med orkanstyrka under en kort period. Efter kallfrontspassagen föll temperaturen till för årstiden mer normala nivåer

Rekordvärme

Temperaturavvikelse 2012-03-27
Temperaturavvikelse den 27 mars. Förstora Bild

Den 21 till den 28 blev en riktigt varm period. Det bjöds på en hel del sol, framförallt i landets södra del, men avgörande för de höga temperaturerna var även att mild luft fördes in från väster. Den 22 blev den första riktigt varma dagen. Den för dagen högsta temperaturen i landet noterades i Oskarshamn där det var 19,9° som mest.

Mest uppseendeväckande var dock att det sattes nytt rekord för mars månad i Uppsala, som har en av världens längsta temperaturserier. Det nya marsrekordet lyder på 19,0° vilket är en putsning av det tidigare rekordet från 1779 med en hel grad.

Trots att ett par nederbördsområden passerade över främst Norrland den 24 och 26 höll det varma vädret i sig. I söder kulminerade värmen den 27 då det sattes nya maximirekord för mars på ett flertal stationer med långa mätserier i Svealand och Götaland. Nya rekord observerades bl.a. i Karlstad, Örebro, Skara, Vänersborg, Ulricehamn, Jönköping och Karlshamn. Detaljer om dessa rekord finns i tidigare nyhetsartikel. Månadens preliminärt högsta temperatur uppmättes i Gendalen i Västergötland där temperaturen kom upp i hela 21,6°.

Kyligare avslutning

Ett lågtrycksområde rörde sig från Norska havet åt sydost över Bottenviken och vidare över södra Finland den 28. Detta medförde att kyligare nordvästliga vindar fördes ner över landet. Den 28 var det fortfarande relativt milt men den 29 sjönk temperaturerna med början i norr mot mer normala nivåer. Natten till den 30 sjönk temperaturen till -26° i Karesuando, den lägsta temperaturen i landet på över tre veckor.

Under månadens avslutande dygn förväntas i huvudsak nordliga vindar och fortsatt sjunkande temperaturer med snöbyar långt söderut i landet. Det återstår att se hur mycket den kyligare avslutningen reducerar de slutliga månadsmedeltemperaturerna.