Sol och vår

Våren är kommen till sydligaste Sverige. Kanske inte med dunder och brak, men med slask och blask och lite solsken.

Våren har med all säkerhet kommit till delar av Skåne den 17 februari. Det är ju inte många veckor sedan vintern (enligt meteorologisk definition) kom dit: det var i och med en köldknäpp som inleddes för knappt fyra veckor sedan som temperaturen varaktigt la sig under noll grader.

Vårens ankomst i år är faktiskt nästintill exakt enligt tidtabellen för när vintern och våren brukar anlända till södra Skåne. De som misströstade över förra årets långa vinter i Skåne kan i år glädjas över att våren nu kom tre veckor tidigare än 2011.

Skåne hann även få lite snö under sin korta men alltså ganska normala vinter. Än kan man inte vara säker på att vårtemperaturerna består alla dagar eftersom det mycket väl kan komma ett eller flera bakslag.

Våren

Den meteorologiska definitionen av vår är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och ligga mellan 0 och 10 plusgrader.

Om dygnsmedeltemperaturen ligger i intervallet från 0,1°C till och med 9,9°C kallar vi detta för ett dygn med vårtemperatur. Om detta inträffar sju dygn i följd, säger vi att våren anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till lägre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som vår.

SMHIs definition av vår innehåller ytterligare ett villkor. Starten på våren får inte ske före den 15 februari. Detta är tidpunkten när medeltemperaturen normalt har börjat vända uppåt i hela landet.

Dessa beräkningsregler antogs år 2001 sedan en undersökning av olika kriterier för vårens ankomst gjorts. Syftet var att få fram ett kriterium med god överensstämmelse mellan medeldatum för 1961-90 och ankomstdatum för ett enskilt år.

Det finns även en kalendarisk definition av vår som säger att våren omfattar månaderna mars, april och maj.

Våren längre norrut

Exakt hur långt norrut våren kommer denna gång beror på hur varma de kommande dygnen blir. En uppskattning är att våren kan bli etablerad utmed Götalands kustland upp till Göteborg på västkusten och en bit upp utmed Smålandskusten på östkusten.

Några exempel på när våren normalt (1961-1990) brukar anlända:

  • Kiruna 1 maj
  • Östersund 11 april
  • Stockholm 16 mars
  • Malmö 22 februari
Förra året 2011
  • Kiruna 11 april
  • Östersund 1 april
  • Stockholm 7 mars
  • Malmö 8 mars

Snabbt mot ljusare tider

En annan trevlig sak är ju att dagens längd ökar snabbt. I södra Sverige med ungefär 5 minuter och de norra delarna med 5 till 10 minuter per dygn.

Sett över en vecka blir detta mer än en halvtimme i söder och strax över en timme i norr.