Snötäcke på Andersdagen

Hela landet är snötäckt på Andersdagen den 30 november. Det tillhör inte direkt det vanliga.Man kan fråga sig hur pass stor chans snötäcket har att överleva. Enligt det gamla ordstävet så ska julen slaska när Anders braskar.

Sannolikheten att ett snötäcke i november ligger kvar under hela vintern är naturligtvis större i norra Sverige än i södra. Vinterfantasterna i söder har dessvärre anledning att oroa sig för rent statistiskt är sannolikheten mycket låg att få behålla vinterskruden.

En genomgång av väderstatistiken för några orter i södra Sverige ger en vink om oddsen.

Regelbundna mätningar av snödjup startade i Sverige vintern 1904/05. Vi har således 106 säsonger som statistiskt underlag.

Lund har haft mätbart snötäcke på Andersdagen nio gånger åren 1904-2009. Men endast en gång har det varit mätbart snödjup samtliga dygn fram till jul. Det var år 1969 och den gången var det snötäckt fram till 2 april 1970.

Växjö har haft mätbart snödjup på Andersdagen 25 gånger. Endast tre av dessa år var det mätbart snödjup alla dygn fram till jul och två av dessa år snötäckt även hela januari och februari. Vintersäsongen 1969/70 var det mätbart snödjup samtliga dygn mellan 28 november och 18 april.

Visby har rapporterat mätbart snödjup på Andersdagen 22 gånger. Men i inget fall var låg snön kvar samtliga dygn fram till jul.

Göteborg har rapporterat mätbart snödjup på Andersdagen 16 gånger. Men precis som i Visby finns det inget fall när snön legat kvar samtliga dygn fram till jul.

Linköping har haft mätbart snödjup på Andersdagen 31gånger. Fem av dessa år var det snötäckt ända fram till jul och fyra av dessa år även hela januari och februari. Vintersäsongen 1969/70 var det mätbart snödjup samtliga dygn mellan 24 november och 19 april.

Stockholm har haft mätbart snödjup på Andersdagen 28 gånger. Fem gånger lyckades snön ligga kvar fram till jul och tre gånger även hela januari och februari. Vintersäsongen 1969/70 var det mätbart snödjup samtliga dygn mellan 23 november och 20 april.

Karlstad har haft mätbart snödjup på Andersdagen 32 gånger åren 1904-2009. Fem gånger lyckades snön ligga kvar fram till jul och tre gånger även hela januari och februari.