Snörik och kall decembermånad

December har varit övervägande kall, men i allmänhet inte så kall som för två år sedan. Längst i norr ser det dock ut att kunna bli den kallaste julmånaden sedan 1986. Vid ostkusten har det varit snörikt, medan det på många håll i Lapplandsfjällen är ovanligt lite snö för årstiden.

Det här är en preliminär sammanfattning av decembervädret. En utförligare krönika publiceras en vecka in i januari

Den kalluft som drog ner över Sverige i slutet av november kom att dominera vädret även under större delen av december. Ostliga och nordostliga vindar var vanliga vilket innebar att ostkustlandskapen fick ta emot mycket snö. Även områden kring Vänern och Vättern fick en hel del snö. Vintervädret orsakade vid ett flertal tillfällen omfattande störningar i trafiken och strömavbrott.

Under andra halvan av månaden avlöstes kylan tidvis av mildare luftmassor söderifrån vilket tärde på snötäcket i södra Sverige.

Temperatur

Medeltemperaturens avvikelse från den normala under perioden 1-26 december 2012.
Medeltemperaturens avvikelse från den normala under perioden 1-27 december 2012. Förstora Bild

December har varit kallare än normalt i hela Sverige. På de flesta håll var december 2010 ännu kallare. Men längst i norr, där det varit ont om riktigt kalla decembermånader på senare år, får man gå tillbaka till 1986 för att finna en kallare julmånad.

Månadens lägsta temperatur noterades på juldagen med -38,5° i Kvikkjokk-Årrenjarka. En annan notering som är värd att nämna är -27,1° i Gävle den 4, vilket är det lägsta där i december sedan 1978.

Månadens högsta temperatur i landet noterades samma dag som den lägsta, alltså på juldagen med +7,4° i Malmö och vid Sturups flygplats. En viss reservation är dock på sin plats med tanke på att det förväntas strömma in nya portioner mild luft i söder under årets sista dagar.

Nederbörd

Nederbördens avvikelse från den normala under perioden 1-27 december 2012.
Nederbördens avvikelse från den normala under perioden 1-27 december 2012. Förstora Bild

Kartan över nederbördens avvikelse från det normala visar med all önskvärd tydlighet att vindar omkring ost varit vanliga under december.

Det har inneburit att ostkustlandskapen fått rikligt med nederbörd, i huvudsak som snö. I exempelvis Härnösand står det redan klart att det blir den nederbördsrikaste julmånaden där sedan åtminstone 1976.

De västra Norrlandsfjällen har däremot legat i nederbördsskugga. Om nederbördssiffrorna med fyra dygn kvar av månaden skulle stå sig, så får Storlien den torraste decembermånaden sedan 1938. För Riksgränsen/Katterjåkk blir det till och med rekord sedan serien startade i början av 1900-talet. Men det väntas ytterligare några nederbördsområden innan nyårsklockorna ringer, så värdena kan komma att höjas.

Snötäcke

Som en följd av den rikliga nederbörden i ostkustlandskapen, så växte även snötäcket ordentligt. Några exempel:

Skara hade ett snödjup på 59 centimeter den 6 december vilket tangerar stadens decemberrekord från 1976.

Stockholm hade 42 centimeter snö på annandagen vilket är det mesta i december sedan 1981.

Härnösand har haft 67 centimeter under mellandagarna vilket hamnar på delad tredje plats bland decembermånader de senaste 50 åren.

Jokkmokk har haft 84 centimeter under mellandagarna vilket är det mesta i december sedan 1993.

Det är inte otänkbart att några av de här snödjupen kan växa ytterligare i samband med nya snöfallsområden under månadens avslutande dygn.

Vindar

Efter den stormfria hösten har följt en decembermånad som inte heller den har uppvisat något stormtillfälle i svenska kustfarvatten.

Åska

Åska under vintern är inte unikt, men tillhör inte vanligheterna.

Därför blev många längs Upplandskusten förvånade när det både snöade och åskade den 5 december. Lokalt kan åska ha förekommit även kring Vänern på juldagen.