Snart vänder det

Vintersolståndet kallas den tidpunkt då solen står som lägst på himlen på norra halvklotet. Då är dagen där som kortast under året. Vintersolståndet inträffar i år 22 december kl 00.38.

Vintersoluppgång

Dagarna blir kortare och kortare. Solen går ned tidigare och tidigare och går upp allt senare - om den går upp överhuvudtaget - vilket den ju inte längre gör i nordligaste Sverige. Årets kortaste dag infaller den 22 december, samma dag som vintersolstånd.

Kollar man dock på solnedgångar runtom i landet och tar en närmare titt i almanackorna, så upptäcker man att det vänder på kvällen redan före vintersolståndet, samtidigt som solen fortsätter gå upp allt senare även efter detta datum.

Mest påtaglig är skillnaden i södra Sverige. I Malmö inträffar årets tidigaste solnedgång redan den 14 december. Ju längre norrut man kommer ju senare vänder det. I Göteborg och Norrköping vänder det den 15, i Stockholm den 16, Sundsvall den 17 och Umeå den 18. Ju närmare man kommer polarnatten, desto närmare kommer årets tidigaste solnedgång vintersolståndet. Hur kommer det sig?

De flesta har säkert hört talats om att ett solur ibland går före, ibland efter. Det hela har att göra med att solen inte alltid står i söder mitt på dagen till följd av jordens lätt elliptiska bana runt solen och att jordens rotationsaxel lutar mot den.

Så passerar solen ca 13 minuter tidigare i söder i början på november och 17 minuter senare strax före mitten av februari.

Väderredaktionen